Kynttilänpäivän jälkeinen viikko
Tiistai 10.2.2009

Jeesus, Jumalan Poika

Tämä on kirjoitettu siksi, että te uskoisitte Jeesuksen olevan Kristus, Jumalan Poika, ja että teillä, kun uskotte, olisi elämä hänen nimensä tähden.

Joh 20:31

Jeesuksen kasteen yhteydessä Jumala itse taivaasta kuuluvalla äänellä tunnusti Jeesuksen Pojakseen: "Sinä olet minun Poikani, johon minä olen mielistynyt." Pitkänäperjantaina, Jeesuksen juuri kuoltua, roomalainen upseeri tunnusti saman: "Totisesti tämä mies oli Jumalan Poika." Kynttilänpäivänä sen teki vanha Simeon, käyttäen erilaista ilmausta: "Minun silmäni ovat nähneet sinun autuutesi."

Usko Jeesukseen merkitsee uskoa siihen, että hän on Jumalan Poika. Tämän uskon kautta meille annetaan elämä.

Käsite Jumalan Poika on rikas ja monivivahteinen. Se ei - tietenkään - kerro biologisesta suhteesta, koska Jumala on Henki, näin myös Kristus ikuisuudessa ennen ihmiseksi tuloaan. Se kertoo, ei vain läheisestä suhteesta Isän Jumalan ja Pojan Jeesuksen välillä, vaan samuudesta, jota voidaan luonnehtia kirkon käyttämillä vanhoilla, mutta aina pätevillä ilmauksilla: yksi Jumala, mutta eri persoonia.

Tämä merkitsee myös sitä, että Poika on yhtä ikuinen kuin Isä. Jeesus oli jo alussa, hänellä ei ole luomisen tai syntymisen hetkeä, sillä syntyminen ihmiseksi merkitsi vain tulemista Isän lähettämänä tähän luomakuntaan. Hän ei ollut vain luonnollinen ihminen, jonka Jumala olisi kasteessa, ylösnousemuksessa tai jossain muussa hetkessä adoptoinut elämään epätavallisen lähellä itseään ja nimittänyt Pojakseen. Historiallinen ihminen, Nasaretin Jeesus, oli ikuinen Jumala, yksi Kolmiyhteisen Jumalan Persoonista, joka tuli luoksemme, niin että toteutui Jesajan profeetallinen ilmaus, joka kytkeytyy hänen ilmoitettuun nimeensä: Immanuel, Jumala meidän kanssamme.

Jeesus Kristus, kiitos, että et jäänyt taivaaseen, vaan tulit alas ihmisyyteen ja ilmaisit meille ihmisille itsesi.

Teksti ja kuva AT