Sexagesimasunnuntain jälkeinen viikko
Perjantai 20.2.2009

Jumalan sanan hulluus ja viisaus

Jumala on kyllä osoittanut viisautensa, mutta kun maailma ei omassa viisaudessaan oppinut tuntemaan Jumalaa, Jumala katsoi hyväksi julistaa hulluutta ja näin pelastaa ne, jotka uskovat.

1Kor 1:21

Jumalan viisaus näkyy, kun ihminen alkaa etsiä ehjää maailmankuvaa.

Naturalismin pohjalta - eli ajatuksen, jonka mukaan Jumalaa ei ole - ei voida koskaan löytää ehjää näkemystä kaikkeuden syntyyn, olemassaolemiseen ja kaiken koossa pysymiseen. Vain usko Jumalaan Luojana voi koota ajatukset eheäksi kokonaisuudeksi.

Taju Jumalan olemassaolosta, vaikutuksesta ja viisaudesta kaikessa, mitä hän tekee ei kuitenkaan saata ihmistä tuntemaan suurta Luojaa ja elämään hänen lähellään, sopusoinnussa hänen kanssaan. Sen voi tehdä vain Jumalan oma pelastusteko, jonka hän tekee pelkästään oman ihmisiä kohtaan tuntemansa rakkauden perusteella. Tämän hän teki tulemalla itse Kristuksessa keskuuteemme ja kärsimällä häpeällisen kuoleman ristillä meidän puolestamme.

Tätä sanomaa ei voi luonnollisella järjellä käsittää, ei ennen kuin Jumala Henkensä kautta avaa ymmärryksen oivallukseen, jossa asian sisäinen välttämättömyys ja johdonmukaisuus avautuu ihmiselle. Kun näin tapahtuu, tulee hänen kokemuksekseen yleensä ihmettely asian yksinkertaisuudesta ja kysymys, miksi en tätä aikaisemmin ymmärtänyt? Se, mikä aikaisemmin kuultuna, tuntui kaikkein vaikeimmalta asialta, jopa järjettömältä, onkin saanut suuren sisäisen mielekkyyden.

Paitsi kristillisen uskon ydinsanoman ymmärtämistä, ihminen samalla saa turvallisen luottamuksen rakastavan Jumalan läsnäolosta ja siitä, että Jumala pitää hänestä huolta.

Auta minua näkemään se viisaus, joka on kätketty Kristuksessa.

Teksti ja kuva AT