Ensimmäisen paastonajan sunnuntain jälkeinen viikko
Keskiviikko 4.3.2009

"Älä saata meitä kiusaukseen" II

Minä kurja ihminen! Kuka pelastaa minut tästä kuoleman ruumiista?

Room 7:24

Toinen Lutherin kiusauksen luokka sai häneltä nimen arvottomuuden ahdistus.

Lutherin ajatus johtaa ensiksikin laajentamaan kiusauksen käsitettä. Se ei merkitse vain houkutusta tehdä jotakin, minkä ihminen tietää vääräksi. Se merkitsee myös elämässä koettavaa ahdistusta. Syy, miksi ahdistus voidaan myös laskea kiusauksen käsitteen alle, on siinä, että ahdistusta kokiessaan ihminen helposti menettää toivon ja rohkeuden luottaa Jumalaan. Ahdistus peittää meiltä Jumalan kasvot.

On luonnehdittu, että kun entisajan ihminen koki olevansa syntinen Jumalan edessä, tämän ajan ihminen ei löydä arvoa elämälleen. Tyhjyys, tarkoituksettomuus, näköalattomuus vaivaavat häntä. Eikä tällainen kokeminen ole riippuvainen edes elämän ulkoisista tekijöistä, vaikka taloudellinen ahdinko, terveyden menettäminen ja siihen liittyvä kärsimys, ihmissuhteiden katkeaminen tai niiden puute tai se, ettei ihminen koe löytävänsä omaa paikkaa elämässä usein voivat laukaista kaiken tarkoituksettomuuden tunteen. Se voi kuitenkin nousta myös tilanteessa, jossa ihminen elää yltäkylläisyyden keskellä, mutta ei löydä sen saavutettuaan elämälle syvällistä tarkoitusta ja merkitystä. Ne eivät löytyneetkään ulkonaisesta vauraudesta.

Arvottomuuden kokemus voi myös nykyisin olla myös sitä, että ihminen kokee syyllisyyttä Jumalan edessä. Hän ei kykene täyttämään Jumalan vaatimuksia, sitä mittaa, jonka Jumala asettaa meille ihmisille. Kokemukseksi tulee, etten voi näin syntisenä kelvata hänelle, olen liian syntinen, arvoton saamaan hänen armonsa.

Vastauksen ihminen voi saada toisaalta siitä, että pitää lujasti kiinni ihmisarvosta, joka nousee Jumalan luomistyöstä. Jumalan kuvana jokainen ihminen on ainutlaatuinen ja mittaamattoman arvokas olento. Luomiseen kuuluu myös Jumalan läsnäolo ja johdatus. Se on totta silloinkin, kun me itse koemme olevamme umpikujassa. Ja toisaalta: meidän syntimme on sovitettu. Anteeksiantamus peittää syntiemme syyllisyyden, ja siksi Jumala ottaa meidät vastaan Kristuksen tähden, ei siksi, että me kykenisimme täyttämään mitan.

Herra.
Toisinaan koen suorastaan murskaavana tyhjyyden ja tarkoituksettomuuden tunteen, sen, ettei minulla ja millään, mitä minä teen, ole mitään arvoa. Auta minua löytämään arvoni Sinussa.

Teksti ja kuva AT