Neljäs pääsiäisen jälkeinen viikko
Perjantai 15.5.2009

Taivaan kansalaisena maailmassa II

Orjat, totelkaa maallisia isäntiänne. Pelätkää ja kunnioittakaa heitä ja palvelkaa heitä vilpittömin sydämin, niinkuin Kristusta...Tehkää työnne auliisti, niinkuin palvelisitte Herraa ettekä ihmisiä.

Ef. 6:5,7

Yksi nerokkaimpia ja omaperäisimpiä löytöjä, jonka uskonpuhdistaja Martti Luther löysi Raamatusta, on oppi Jumalan kahdenlaisesta hallintavallasta, niin sanottu regimenttioppi.
Sen mukaan Jumala hallitsee evankeliumin kautta ihmissydämiä vaikuttaen kirkon hoitamissa armonvälineissä. Sana, kaste ja ehtoollinen luovat uskoa ihmissydämessä. Ne tuovat syntien anteeksiantamuksen ja Jumalan armon syntiselle. Tämä uudistaa ihmistä niin, että hän alkaa haluta ja etsiä sitä, mikä on hyvää ja oikein Jumalan ja ihmisten edessä.

Evankeliumi ei kuitenkaan käsitä koko ihmiselämän todellisuutta. Ihminen elää tässä maallisessa, aineellisessa ja ajallisessa todellisuudessa. Maallinen elämä ei ole Jumalan vaikutusvallan ulkopuolella. Hän ei kuitenkaan hallitse maallisia asioita evankeliumillaan, vaan niiden maallisten järjestelmien mukaan, joihin kuuluvat toisaalta luonto itse ja toisaalta ihminen ja hänen maallinen työnsä.

Jokaisella ihmisellä on kutsumus. Toisilla se on hengellinen, työ kirkossa tai muilla uskonnollisen elämän sektoreilla. Enemmistöllä kutsumus on maallinen. Kaikki ne erilaiset roolit, joita ihmisillä on: vanhemman tai lapsen, eri ammateissa työskentelevien tai eri asioita harrastavien ihmisten toiminta on kaikki sitä, minkä avulla Jumala täyttää meidän ihmisten erilaisia tarpeita. Näin Jumala huolehtii meistä ja tarpeistamme.

Maallinen ja ajallinen toiminta on - Lutherin sanaa lainaten - Jumalan naamio. Hän itse toimii, vaikuttaa, antaa ja lahjoittaa, vaikka me näemme kaikessa toiminnassa omaa ja toisten ihmisten työtä ja vaivannäköä.

Kiitos, että Sinä huolehdit meidän tarpeistamme ja lahjoitat meille toisten ihmisten työn kautta kaiken sen, mitä tarvitsemme. Anna meidän nähdä maallisessakin Sinun rakastava huolenpitosi.

Teksti ja kuva Arno Toivanen