Kyyhkynen, keskeinen Pyhän Hengen vertauskuva

Helluntaiaatto
Lauantai 30.5.2009

Tule, Pyhä Henki

"Jos te rakastatte minua, te noudatatte minun käskyjäni. Minä käännyn Isän puoleen, ja hän antaa teille toisen puolustajan, joka on kanssanne ikuisesti. Tämä puolustaja on Totuuden Henki. Maailma ei voi Henkeä saada, sillä maailma ei näe eikä tunne häntä. Mutta te tunnette hänet, sillä hän pysyy luonanne ja on teissä.
En minä jätä teitä orvoiksi, vaan tulen luoksenne."

Joh 14:15-18

Helluntain aatto, joka luotiin korvaamaan kadotettua toista helluntaipäivää, jäi päiväksi, jota ei juuri juhlita. Seurakunnissa ei kokoonnuta jumalanpalveluksiin. Tekstiaineisto niihin on kuitenkin olemassa.

Niinkuin aatto edeltää varsinaista juhlaa, niin odotus edeltää odotettavaa tapahtumaa.

Jeesus antoi opetuslapsille lupauksen. Aika lupauksen antamisesta sen toteutumiseen oli heille odotuksen aikaa. Odotettava tapahtuma ei yllätä, koska odotusaika on täynnä tietoisuutta. Kymmenen väliin jäävää päivää veivät kukin heitä taas yhtä päivää lähemmäksi täyttymystä. Jännitys oli ehkä vähän samanlainen kuin lapsilla, jotka odottavat joulua.

Mutta mieli on myös täynnä kysymyksiä: Millainen tuo tapahtuma on? Miltä se tuntuu? Mihin se meidät johtaa?

Vaikka opetuslapset tiesivät odottaa Pyhän Hengen laskeutumista heidän ylleen, he olivat kuitenkin matkalla kohti täydellisesti tuntematonta. Helluntain Hengen saaminen merkitsi elämän hallintavallan luovuttamista läsnäolevan ja johdattavan Jumalan käsiin.

Tule Pyhä Henki. Lakeudu taivaasta alas meidän sydämessämme Kristusta kirkastamaan

Teksti ja kuva Arno Toivanen
Rukous osa Pyhän Hengen kirkkorukousta