Helluntain jälkeinen viikko
Tiistai 2.6.2009

"Hän on minut kirkastava"

Mutta kun hän tulee, totuuden Henki, johdattaa hän teidät kaikkeen totuuteen. Sillä se, mitä hän puhuu, ei ole hänestä itsestään; vaan minkä hän kuulee, sen hän puhuu, ja tulevaiset hän teille julistaa.
Hän on minut kirkastava, sillä hän ottaa minun omastani ja julistaa teille.

Joh 16:13-14

Tässä asiassa vallitsee kehä.

Jeesus sanoo, että hän lähettää opetuslapsille Pyhän Hengen. Hän on lahja, jonka Isä antaa jokaiselle, joka kääntyy uskossa Jeesuksen puoleen.

Tullessaan ihmisen luo Pyhä Henki tuo myös lahjoja. Tärkein niistä on Jeesus itse.

"Hän on minut kirkastava."

Ajatuksen keskeinen merkitys on se, ettei kukaan ihminen voi tulla Jeesuksen luo eikä uskoa häneen ilman, että Pyhä Henki toimii ja vaikuttaa ihmisessä tulemisen ja uskomisen.

Tätä asiaa selventää Lutherin selitys kolmanteen uskonkappaleeseen:

"Uskon, etten voi omasta järjestäni enkä voimastani uskoa Herraani Jeesukseen Kristukseen enkä päästä hänen luokseen, vaan että Pyhä Henki on kutsunut minut evankeliumin välityksellä, valaissut minut lahjoillaan, pyhittänyt ja säilyttänyt minut oikeassa uskossa. Samalla tavalla hän maailmassa kutsuu, kokoaa, valaisee, pyhittää ja Jeesuksen Kristuksen yhteydessä varjelee koko kristikunnan ainoassa oikeassa uskossa. Tässä kristikunnassa hän joka päivä antaa minulle ja jokaiselle uskovalle rajattomasti kaikki synnit anteeksi, herättää minut ja kaikki kuolleet viimeisenä päivänä sekä lahjoittaa minulle ja kaikille uskoville iankaikkisen elämän Kristuksessa. Tämä on varmasti totta."

Koko pelastus, koko hengellinen elämä, kaikki usko ja yhteys elävään Jumalaan on mahdollista vain Pyhän Hengen vaikutuksesta.

Siksi on myös karkea virhe erottaa Pyhän Hengen läsnäolo ja vaikutus uskosta Jeesukseen. Tämä tapahtuu, jos sanotaan uskovalle ihmiselle, että hänen tulee päästä eteenpäin hengellisyydessään siten, että hänen tulee etsiä erillistä Hengen kastetta, joka nostaa hänen hengellisen elämänsä uudelle, paremmalle tasolle.

Jokaisella uskovalla on Pyhä Henki. Paavali kirjoittaa: "Meidät kaikki on yhdessä Hengessä kastettu yhdeksi ruumiiksi ja kaikki olemme saaneet juoda samaa Henkeä."

Kiitos, että saan tulla luoksesi ja omistaa täysimääräisesti kaikki Hengen tuomat pelastuksen lahjat.

Teksti ja kuva Arno Toivanen