Tiistai 4.8.2009

Vain yksi totuus

Totuutta vastaan emme voi mitään, vaan me taistelemme sen puolesta.

2. Kor. 13:8

Totuus voi olla vain yhdenlainen.

Maailmassa on paljonkin asioita, joissa tämä ei pidä paikkaansa.

Ajattelemme vaikkapa yhteiskunnallisia ja poliittisia mielipiteitä.

Uskomattoman paljon pahaa on tehty kaikkialla siellä, missä joku poliittinen näkemys on julistautunut ainoaksi totuudeksi ja alkanut syrjiä, torjua ja kieltää toisten näkemyksen oikeutuksen ja olemassaolon. Ja vastaavasti on osoittautunut parhaaksi ja yhteiskuntaa myönteisellä tavalla rakentevaksi sellainen demokratia, jossa erilaisten intressipiirien näkemykset ovat saaneet esiintyä vapaasti rinnakkain ja vaikuttaa toisiinsa ja koko yhteiskuntaan. Demokratian tausta-ajatuksena on näkemys, jonka mukaan kaikki totuudet eivät ole ehdottomasti sellaisenaan kaikkia ihmisiä koskevia, vaan eri ryhmillä tai yksilöillä on omasta taustasta nousevia erilaisia tulkintoja siitä, mikä heille on totta ja hyvää.

On kuitenkin olemassa asioita, joihin ei voi soveltaa suoraan vastaavaa ajattelua.
Normaalisti asiat ovat toisenlaisia: Jos heräsin aamulla sängystäni ja istun nyt työni ääressä, ei ole totta se, että nukun vielä sängyssäni ja näen vain unta heräämisestä ja työnteosta. Jompikumpi pitää paikkansa, ei molemmat.

Uskonnon kentällä on nykyisin tapana siirtää koko paketti mielipiteiden suhteelliseen maailmaan. Tällainen on kuitenkin pinnallista ja vääristää uskonnon sisältöä ja luonnetta.

Emme voi esimerkiksi ajatella, että Jumalan olemassaolo olisi mitenkään riippuvainen siitä, mitä mieltä eri ihmiset asiasta ovat. Uskovalle hän olisi olemassa ja ateistille ei. Asiahan on niin, että toinen tietää asian todellisen laidan ja toinen uskoo luuloihinsa. Sama pätee erilaisten uskontojen näkemyksiin Jumalan olemuksesta. Ei voi olla niin, että kaukoidän ihmisille jumalia on monta ja he ovat syvimmältä luonteeltaan persoonattomia, mutta länsimaiden, lähi-idän ja islamilaisen maailman ihmisille hän on yksi ja persoonallinen. Jumala on sellainen kuin on. Hänet tunnetaan oikein tai sitten ei tunneta. Keskenään ristiriitaiset näkemykset eivät voi olla molemmat oikeita. Joko molemmat ovat vääriä tai toinen on oikein ja toinen ei.

Näin yksinkertainen ajattelu pakottaa asettamaan Jumalaa koskevan ajattelun totuuden ja harhan kenttään. Kysymys ei ole vain yksityisistä mielipiteistä, jossa kaikki ovat oikeassa.

Kristinusko on alusta saakka lähtenyt siitä, että Jumala on puhunut meille Poikansa Jeesus Nasaretilaisen kautta, hänen, joka sanoi: " Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan tule Isän tykö muutoin kuin minun kauttani."

Ohjaa kaikkia ihmisiä ilmoituksesi äärelle kuulemaan siitä Pojastasi, jonka kautta lähetyit ihmiskuntaa, ilmoitit itsesi ja ohjaat meitä Sinun luoksesi.

Teksti ja kuva Arno Toivanen