Tiistai 25.8.2009

"Meni sekaisin..."

Eivät terveet tarvitse parantajaa, vaan sairaat...

Matt 9:12

Usein törmää ajatukseen: "Se meni sekaisin, kun se rupesi ajattelemaan uskon asioita."

Ongelma on vakava.

Voi kysyä, miten totta ajatus on.

Se voi olla totta toisinaan, jos katsotaan asiaa vain ulkoiselta kannalta. Mielenterveydellisillä ongelmilla on tavallisesti hyvin pitkät juuret. Niihin liittyy jossain määrin synnynnäistä pohjaa ja jossain määrin ympäristön tuomia vaikutteita, erityisesti varhaisen lapsuuden raskaita ja hoitamattomia kokemuksia. Kun ihminen kokee hätää ja kriisiä elämässään, hän usein alkaa etsiä apua myös uskonnosta ja Jumalalta.
Koska usein uskon vaikutus ei ainakaan välittömästi eikä ehkä koskaan riitä pyyhkimään pois ihmisessä olevaa sairautta, on helppo ulkopuolelta pinnallisesti katsoa, että juuri uskon asioiden ajatteleminen ja niihin paneutuminen on henkisen kriisin ja sairauden syy.

Johdonmukaisesti ajatellen uskonto kaiketi pitäisi poistaa yhteiskunnasta, jos ajatus olisi tosi. Pitäisikö se suorastaan kieltää lailla?

Tutkimusten mukaan uskonnolla on kuitenkin ihmisen terveyttä ja mielen tasapainoa eheyttävä vaikutus. Tämä pätee, ei vain kristinuskoon, vaan muihinkin, kristinuskon näkökulmasta katsoen pakanauskontoihin. Myös ne voivat antaa ihmisen elämään tarkoitusta ja mielekkyyttä, turvallisuudentunnetta ja tukea elämän vaikeiden kohtaloiden kestämiseen. Jos tämän voi tehdä myös ei-kristillinen uskonto, kuinka paljon enemmän sen tekee elävä Jumala, jota me saamme lähestyä hänen Poikansa, Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen kautta.

Jeesus on täynnä armoa ja totuutta. On turvallista ajatella, että hän tuntee meidät syvintä sisäistä elämäämme myöten ja rakastaa meitä iankaikkisella rakkaudella.

Kiitos, Vapahtajani, että tunnet minut täysin, ja silti rakastat minua.

Teksti ja kuva Arno Toivanen