Lauantai 5.9.2009

Pistin lihassa

Jotta nämä valtavat ilmestykset eivät tekisi minua ylpeäksi, olen saanut pistävän piikin ruumiiseeni, Saatanan enkelin kurittamaan itseäni, etten ylpistyisi. Olen kolme kertaa pyytänyt Herralta, että pääsisin siitä. Mutta hän on vastannut minulle: "Minun armoni riittää sinulle. Voima tulee täydelliseksi heikkoudessa." Sen tähden ylpeilen mieluimmin heikkoudestani, jotta minuun asettuisi Kristuksen voima.

2 Kor 12:7-9

Sellaisia saarnaajia tulee kavahtaa, jotka lupaavat kaikille parantumista ja pyhäksi tulemista kertakaikkisena ja lopullisena tapahtumana. Ajatus on se, että Jeesus on tarkoittanut jokaiselle uskovalle täyden pyhyyden ja terveyden. Kun vain usko on oikeanlainen, niin tämä toteutuu.

Jeesus voi parantaa. Samoin hän voi antaa voimaa vapautua syntien vallasta.

Nämä asiat eivät kuitenkaan ole ehdottomia, eivät täydellisiä eivätkä lopullisia. Niitä saa ottaa vastaan hänen lahjanaan. Niitä saa myös rukoilla elämän kaikissa käänteissä. Kuitenkin niiden toteutuminen on hetkittäistä, epätäydellistä ja suhteellista.

Paavali itse joutui kärsimään lihassaan olevasta pistimestä. Oliko se sairaus, se on mahdollistä. Hän viittaa toisaalla myös sairauksiin, joita hän on joutunut kantamaan ruumiissaan. Oliko se kenties synti, sekin on mahdollista. Hän kirjoittaa siitä, kuinka hänessä ja jokaisessa uskovassa on vielä olemassa se vanha ihminen, joka tuo ristiriitaa ja ahdistusta uskovan ihmisen elämään.

Eräs parantamisen armolahjaa paljon käyttänyt vanha kirkkoherra sanoi kerran:
Kun sairaan puolesta rukoillaan, mahdollisesti öljyllä voidellen, Jumala parantaa hänet. Se tapahtuu joko heti ihmeenomaisesti tai vähitellen, jopa vuosien kuluessa käyttäen samalla myös lääjetiedettä apuna. Tai sitten se tapahtuu taivaassa.

Tällainen ajattelu tuo tasapainoa ja antaa syvän lohdutuksen.

Anna toivon kantaa meitä kun näemme itsessämme sairautta ja syntiä. Vahvista meitä luottamuksessa Sinua kohtaan.

Teksti ja kuva Arno Toivanen