Tiistai 13.10.2009

"Rakastakaa niinkuin minä..."

Niin kuin minä olen rakastanut teitä, rakastakaa tekin toinen toistanne.

Joh 13:34

Rakkauteen kuuluu koko elämä.
Jos rakkautta on, ei ole mitään puutetta, sillä rakkaus vaikuttaa halun etsiä kohteita, johon sitä voi osoittaa ja toimia toisen hyväksi. Rakkaus ei ole vain tunne, jonka vallassa voisi kulkea toisen ohi haluamatta antaa tälle sitä apua, mitä näkee hänen tarvitsevan. Vielä vähemmän rakkaus sallii sen, että ihminen toimii toisen vahingoksi. Rakastava ihminen voi tuntea mustasukkaisuutta, mutta sen vallassa tehty vahinkoa tuottava teko ei ole rakkautta, vaan vihaa.

Rakkauden vaatimus on niin korkea, että sen edessä on pakko nähdä usein sekä kyvyttömyys että jopa haluttomuus rakastaa aidosti, todellisesti ja eheästi. Lopultakin itsekkyys voittaa rakkauden. Peliin astuu kaupankäynti: Mitä minä siitä saan? Teemme rakkautemme riippuvaiseksi sen tuottamasta hyödystä itselle.

Jeesus asettaa meille mallin sanoessaan, että rakkautemme pitää olla sellaista, jota hän itse osoitti. Hän antoi henkensä meidän puolestamme.

Puolustussotaa käyvän kansan sotilas voi tehdä saman. Todennäköisesti hänen motiivinaan ei kuitenkaan varsinaisesti ole rakkaus, vaan pakko. Jeesuksen vaikutin oli puhdas rakkaus, halu tehdä hyvää, pelastuksen tuominen synnin vankilaan itsensä ajaneelle ihmiselle. Hänen elämänsä ja alttiiksikäyminen kuolemalle ovat meille oikea rakkauden malli.

Auta minua ottamaan Jeesus esikuvakseni, jonka antamaa elämän mallia haluan noudattaa suhteessani lähelläni eläviin ja myös kaukana oleviin ihmisiin.

Teksti ja kuva Arno Toivanen