Valvomisen sunnuntai
15.11.2009

Valvokaa!

"Mutta sitä päivää ja hetkeä ei tiedä kukaan, eivät taivaan enkelit eikä edes Poika, sen tietää vain Isä. Niin kuin kävi Nooan päivinä, niin on käyvä silloinkin, kun Ihmisen Poika tulee. Vedenpaisumuksen edellä ihmiset söivät ja joivat, menivät naimisiin ja naittivat tyttäriään aina siihen päivään asti, jona Nooa meni arkkiin. Kukaan ei aavistanut mitään, ennen kuin tulva tuli ja vei heidät kaikki mennessään. Samoin käy, kun Ihmisen Poika tulee. Kaksi miestä on pellolla: toinen otetaan, toinen jätetään. Kaksi naista on jauhamassa viljaa: toinen otetaan, toinen jätetään.
"Valvokaa siis, sillä te ette tiedä, minä päivänä teidän Herranne tulee. Ymmärrättehän, että jos talon isäntä tietäisi, mihin aikaan yöstä varas tulee, hän valvoisi eikä antaisi murtautua taloonsa. Olkaa siis tekin valmiit, sillä Ihmisen Poika tulee hetkellä, jota ette aavista.

Matt 24:36-44

Ensin pitää tiedostaa miksi on valvottava.

Tehdäkseen syytä eläväksi Jeesus ottaa kaksi esimerkkiä. Toinen historiasta, toinen kuvitteellinen, mutta periaatteessa mahdollinen ja sillä tavoin tuttu, että sen kaltaisia tapahtumia tapahtui aina silloin tällöin.

Historian tapahtuma oli vedenpaisimus, tuhotulva, joka peitti maan ja tuhosi siitä elämän Nooan perhettä lukuunottamatta. Toinen esimerkki oli varustautuminen rosvojen varalta, jotka olivat tulossa murtautumaan ja varastamaan rahaa ja tavaraa.

Vedenpaisumuksesta ei ole olemassa varsinaista historiallista tietoa, mutta Raamatun lisäksi siitä on jälkiä ennen kaikkea antiikin babylonialaisissa muinaistaruissa, samoin kaikkialla maailmassa vastaavissa ikivanhoissa perimätietoa kantavissa tarustoissa. On vaikea ajatella, etteikö niiden taustalla olisi todellinen historiallinen tapahtuma - eiväthän kertomukset voisi muuten olla sellaisia, että ne välittävät nykyisyyteen saakka ytimeltään samanlaista kertomusta.

Olennaista molemmissa esimerkeissä on se, että jos ihmisillä olisi tieto tapahtumista etukäteen, osattaisiin niihin myös varustautua. Kaikki mahdollinen tehtäisiin, että oltaisiin valmiita tulvan tai rosvon tullessa. Silloin ei illalla mentäisi kaikessa rauhassa nukkumaan.

Se, mikä tulee, on "Ihmisen Poika". Hän on Jeesus itse, hän, joka oli kerran maailmassa ja joka kuoltuaan ja noustuaan kuolleista palasi taivaaseen Isän luo. Hän tulee äkkiarvaamatta. Hän tulee valtansa täyteydessä. Hän tuomitsee kaiken pahan, kaiken vääryyden ja jumalattomuuden. Kukaan eikä mikään mahti maailmassa voi häntä vastustaa.

Tähän meidän tulee olla valmiit!

Pyhä Jumala.
Olet luvannut, että Kristus saapuu kaikkien pyhiensä kanssa.
Varjele meitä pahasta, niin että olemme silloin pyhät ja nuhteettomat.
Auta meitä ankkuroitumaan yhä syvemmin sanasi lupauksiin ja kannustamaan toisiamme uskoon ja hyviin tekoihin.
Kuule meitä Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme tähden.

Teksti ja kuva Arno Toivanen
Rukous Kirkkokäsikirja