Ovatko kaikki kynttilämme sammuksissa?

Torstai 19.11.2009

Ojasta allikkoon

Otamme nyt puheeksi Herramme Jeesuksen Kristuksen tulemisen ja sen, että meidät kootaan hänen luokseen. Me pyydämme, veljet, ettette heti menetä malttianne ja säikähdä, jos joku vedoten Hengen ilmoitukseen tai muka meidän puheeseemme tai kirjeeseemme väittää, että Herran päivä on jo käsillä.

2 Tess 2:1-2

On helppo ajatutua ojasta allikkoon.

Ojana voi pitää sitä ihmisten enemmistön ajatusta, ettei Jeesuksen takaisin tulemisesta edes tiedetä mitään eikä sitä pidetä kiinnostavana asiana tai siihen ei tunneta mitään tarvetta valmistautua. Tällaisiin ihmisiin sopii hyviin apostolin sana: "Juuri kun ihmiset sanovat: 'Kaikki on hyvin, ei mitään hätää', tuho kohtaa heidät äkkiarvaamatta."

Allikko on asenne, jota Paavali kuvaa mielenmaltin menettämiseksi, elämän tasapainon kadottamiseksi. Odotus voi saada piirteitä, jotka eivät ole terveitä. Joku voi lopettaa normaalin arjen: työn, opiskelun, ihmissuhteet, elämän pitkäjänteisen suunnittelun. Hän voi kokea,että Herramme paluu on niin lähellä, ettei enää pidä tehdä muuta kuin pikaisia varustautumisia. Vain hengellinen työ on enää mahdollista ja luvallista.

On ehkä niin, että tällainen asenne ei kerro vain innosta viedä todistusta Herrasta toisille - tämähän on myönteinen ja hyvä asenne - vaan myös pelosta. Paavali ei luonnehdi turhaan tätä asennetta mielen maltin menettämiseksi ja säikähtämiseksi. Asiaan voi liittyä myös vääriä profetioita, joilla ylijännittenyisyyttä helposti ruokitaan.

Auta meitä olemaan uskossamme innokkaita ja raittiita ja odottamaan Poikasi paluuta säilyttäen mielemme tasapaino.

Teksti ja kuva Arno Toivanen
Rukous mukailtu Kirkkokäsikirjasta