Jeesus Nasaretilainen - profeetta ja Vapahtaja

Torstai 3.12.2009

Kuka otettiin vastaan?

Ihmisiä oli hyvin paljon, ja he levittivät vaatteitaan tielle, toiset katkoivat puista oksia ja levittivät tielle niitä. Ja ihmisjoukko, joka kulki hänen edellään ja perässään, huusi:

- Hoosianna, Daavidin Poika! Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimessä! Hoosianna korkeuksissa!

Kun hän tuli Jerusalemiin, koko kaupunki alkoi kuohua ja kaikki kyselivät: "Kuka hän on?" Ihmiset sanoivat: "Hän on Jeesus, profeetta Galilean Nasaretista."

Matt 21:9-11

Hoosianna! Oi Herra, auta, pelasta!

Huudon lähtökohta on psalmi 118, jossa lauletaan:
Hoosianna! Herra anna meille apusi! Oi Herra, anna menestys!
Siunattu olkoon se, joka tulee Herran nimessa.
Herran huoneesta teidät siunataan.

Kansanjoukko Jeesuksen ympärillä ymmärsi Jumalan lähettäneen Jeesuksen heidän luokseen kaiken Jumalalta odotettavan avun antajaksi.

Kyseessä oli ehkä eri kansanryhmä. Osa kulki Jeesuksen mukana, kaupungin väki ei kokonaisuudessa ollut paikalla, mutta kaikkialle kantautui huhu siitä, mitä Öljymäen ja temppelivuoren rinteillä tapahtui. Koko kaupunki alkoi kuohua ja ihmiset kyselivät toisiltaan, kuka oli liikkeellä?

Vastaus, joka kansan keskellä kiersi, kuului: "Hän on Jeesus, profeetta Galilean Nasaretista."

Jeesus tunnettiin, tai vähintään tiedettiin. Hän oli kuuluisa. Ja hänet tiedettiin profeetaksi.

Profeettoja oli Israelissa ollut paljon, mutta ei viime vuosisatoina siinä määrässä, kuin satoja vuosia sitten ennen pakkosiirtolaisuuden aikaa. Profeetat olivat Jumalaa lähellä eläneitä ihmisiä, joille hän oli antanut vastuullisen tehtävän julistaa hänen tahtoaan kansalle ja palauttaa heitä uskoon ja kuuliaisuuteen Jumalaa kohtaan.

Mutta vaikkakin Jumalan valitsemia ja lähettämiä, he olivat kuitenkin vain ihmisiä.

Kun Jeesusta pidettiin profeettana, annettiin hänelle suuri kunnia, mutta häntä ei vielä tunnettu siksi, mitä hän todella oli.

Jeesus ei ollut vain Jumalasta puhuva profeetta, vaan Jumala itse, joka oli ottanut ihmisyyden ja joka kantoi näin yhdessä persoonassa kahta luontoa. Hän oli Jumala ja ihminen.

Profeetta voi kertoa Jumalasta, Jeesus voi sanoa: Tulkaa minun luokseni ja uskokaa minuun. Minä annan teille elämän, ikuisen elämän.

Tässä on suuri ero.

Kiitos, että tulet luoksemme, et vain opettajana, vaan Vapahtajana

Teksti ja kuva Arno Toivanen