Herodes ja hänen sotilaansa vainosivat vastasyntynyttä Kristusta. Myös Kristuksen omat joutuvat kokemaan samaa.

Tapaninpäivä eli Toinen joulupäivä
26.12.2009

Kristuksen todistajat

"Minä lähetän teidät kuin lampaat susien keskelle. Olkaa siis viisaita kuin käärmeet ja viattomia kuin kyyhkyset.
"Pitäkää varanne, sillä ihmiset vievät teidät oikeuden eteen ja ruoskivat teitä synagogissaan. Maaherrojen ja kuninkaidenkin eteen teitä tullaan viemään minun takiani, todistukseksi heille ja kansoille. Mutta kun teidät luovutetaan viranomaisten käsiin, älkää olko huolissanne siitä, miten tai mitä puhuisitte, sillä teille annetaan tuona hetkenä sanat, jotka teidän tulee puhua. Te ette puhu itse, teissä puhuu Isänne Henki.
"Veli antaa veljensä surmattavaksi, isä lapsensa, ja lapset nousevat vanhempiaan vastaan ja tuottavat heille kuoleman. Kaikki tulevat vihaamaan teitä minun nimeni tähden, mutta se, joka kestää loppuun asti, pelastuu.

Matt 10:16-22

Tapanilla tarkoitetaan Stefanosta. Hän oli yksi seitsemästä Jerusalemin alkuseurakunnan diakonista. Näiden keskeisimpiin tehtäviin kuului pitää huolta seurakunnan köyhistä. On jotakin riipaisevaa siinä, että hyväntekijä joutui kokemaan sen, mikä Stefanoksen osalle koitui. Hän oli ensimmäinen marttyyri, uskonsa verellään maksanut ihminen, joita sittemmin on kristinuskon historian aikana ollut runsaasti kaikilla vuosisadoilla. Tämä päivä on kaikkien heidän muistokseen vietettävä juhlapäivä. Vastakohtaisuus eiliseen, ensimmäiseen joulupäivään on suuri.

Joulu julistaa sitä, miten Jumala, rakkaudesta meihin ihmisiin, lähetti pelastajan, joka tuo Jumalan rakkauden ja armon meidän ihmisten ulottuville uskottavaksi ja vastaanotettavaksi.

Jumalan pelastussanoma jakaa ihmiset sen vastaanottaviin ja sen hylkääviin, Kristuksen seuraajiin ja hänen vainoojiinsa. Usko Kristukseen liittää ihmisen Kristuksen seuraajien joukkoon, epäusko torjuu hänet ja jättää ihmisen armon ulkopuolelle. Ihminen, joka ei tunne Jeesusta omana pelastajanaan, on Jumalan vastustaja. Tämä asenne heijastuu myös siihen, miten hän suhtautuu niihin, jotka ovat Jeesuksen omia. Asenne voi vaihdella täydestä, mahdollisesti jopa hyväntahtoisesta välinpitämättömyydestä vihaan ja aktiiviseen vainoon. Ulkoinen historiallinen tilanne voi nostaa esiin käsittämättömiä muotoja asenteista, jotka normaalisti ovat pinnan alla näkymättömissä.

Jumala sallii sen, että hänen omansa voivat joutua vainon kohteeksi. Mutta hän ei jätä heitä yksin oman onnensa nojaan ja omien voimiensa varaan, vaan antaa Pyhän Hengen voimaksi jokaiselle, joka rohkeasti tunnustaa uskonsa Kristukseen.

Herra, meidän Jumalamme.
Sinä vahvistit Hengelläsi pyhiä marttyyreja todistamaan Kristuksesta sekä sanoillaan että verellään.

Me rukoilemme.
Vahvista meitäkin pysymään kestävinä kilvoituksessa ja olemaan uskollisia kuolemaan asti.
Kuule meitä Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme tähden, joka Sinun ja Pyhän Hengen kanssa elää ja hallitsee aina ja ikuisesti.

Teksti Arno Toivanen
Rukous Kirkkokäsikirja