Uuden uoden aatto
31.12.2009

Aikamme on Jumalan kädessä

Samuel otti kiven ja asetti sen Mispan ja Senin välille.
Hän antoi sille nimen Eben Eser, Avunkivi, sanoen:
"Tähän asti on Herra auttanut meitä."

1 Samuelin kirja 7:12

Elettiin vaikeita ja levottomia aikoja.
Israelin kansa oli joutunut jatkuviin kärhämiin naapurikansan kanssa - eikä se, toisin kuin nykyisin jotkut tuntuvat ajattelevan, ollut niihin yksin syyllinen. Tilanne oli paremminkin sen tapainen kuin meillä 70 vuotta sitten.

Kansalla ei ollut vakituista johtoa, vaan elettiin tilanteessa, jossa jokainen perhe, suku ja heimo elivät omaa elämäänsä. Ulkoisen paineen alla kansa alkoi kaivata kuningasta, joka yhdistäisi kansan ja johtaisi puolustautumista filistealaisia vastaan.

Jumala oli herättänyt johtajan, profeetan, jonka tehtävään ei liittynyt minkäänlaista vallanperimystä. Siihen ei liittynyt myöskään laillisia valtaoikeuksia. Samuel oli arvojohtaja. Kansa koki, että hänellä on viisaus, jota muilla ei ollut. Siksi häntä kuunneltiin, ja jopa kuningas, jonka hän kansan vaatimuksesta heille asetti, vaikkakin Jumalan alkuperäisen tahdon vastaisesti, noudatti hyvin pitkälle hänen viisaita neuvojaan.

Keskellä levottomia aikoja, tilanteessa, jossa ei ollut tietoa, millaisiin vaikeuksiin oltiin joutumassa, ajatteli Samuel sitä johdatusta ja varjelusta, jota Jumala oli heille tähän hetkeen saakka antanut. Tästä kiitollisena hän pystytti Jumalan kunniaksi muistomerkin, Eben-Eserin, Avunkiven,jonka tarkoitus oli muistuttaa koko kansalle, kuka heistä oli pitänyt huolta. Tulevaisuutta emme voi tietää, mutta tähän asti on Herra auttanut. Jumalan armoon meidän täytyy turvautua myös nyt ja tulevaisuudessa. Hänen käsissään on meidän tulevaisuutemme. Jos hän hylkää meidät, ei meitä auta minkäänlainen varustautuminen, ei paraskaan kuningas tai viisainkaan johto. Jos hän on meidän kanssamme, hän antaa meille varjeluksensa.

Jeesus Kristus sanoi kerran, ja tarkoittaa myös meitä:
"Minä annan teille tulevaisuuden ja toivon."

Isämme, joka olet taivaissa.
Kiitämme Sinua siitä, että päättyvän vuoden aikana ohjasit elämäämme.
Kiitämme ilosta, jota saimme kokea.
Kiitos sanasta, joka piti yllä uskoamme ja tovoamme.
Kiitos myös siitä, että autoit selviytymään, kun elämämme vaikeudet tuntuivat ylivoimaisilta.
Pidä meistä huolta alkavanakin vuonna ja auta elämään Pyhän Henkesi johdatuksessa.
Tätä pyydämme Poikasi Jeesuksen Kristuksen nimessä.

Tekti ja kuva Arno Toivanen
Rukous Kirkkokäsikirja