Sydäntalven aamun kajo ennustaa tulevaa kirkkautta

Toinen sunnuntai loppiaisesta
17.1.2010

Jeesus ilmaisee jumalallisen voimansa

Viikon kolmantena päivänä vietettiin Galilean Kaanassa häitä. Jeesuksen äiti oli siellä,
ja myös Jeesus ja hänen opetuslapsensa kutsuttiin häihin.
Viini loppui kesken, ja äiti sanoi Jeesukselle: "Heillä ei ole viiniä."
Mutta Jeesus vastasi: "Anna minun olla, nainen. Minun aikani ei ole vielä tullut."
Hänen äitinsä sanoi palvelijoille: "Mitä hän teille sanookin, tehkää se."
Siellä oli kuusi kivistä vesiastiaa juutalaisten tapojen mukaisia pesuja varten; ne olivat parin kolmen mitan* vetoisia.
Jeesus sanoi palvelijoille: "Täyttäkää astiat vedellä", ja he täyttivät ne reunoja myöten.
Sitten hän sanoi: "Ottakaa nyt siitä ja viekää pitojen valvojalle", ja he veivät.
Valvoja maistoi vettä: se oli muuttunut viiniksi. Toisin kuin palvelijat, jotka olivat veden astiasta ottaneet, hän ei tiennyt, mistä viini oli peräisin. Hän kutsui sulhasen luokseen
ja sanoi: "Kaikki tarjoavat ensiksi hyvän viinin ja sitten, kun vieraat alkavat juopua, huonompaa. Mutta sinä olet säästänyt hyvän viinin tähän asti."
Tämä oli Jeesuksen tunnusteoista ensimmäinen, ja hän teki sen Galilean Kaanassa. Hän ilmaisi sillä kirkkautensa, ja hänen opetuslapsensa uskoivat häneen.

Joh 2:1-11

Kaikille on tuttua, että Jeesus puhui usein käyttäen vertauksia.

Myös hänen tekonsa olivat toisinaan vertauksia.

Galiean Kaanassa Jeesus teki ensimmäisen tunnustekonsa sen jälkeen, kun hän oli aloittanut julkisen toimintansa.

Tekoon liittyy symbolinen opetus, joka ei avautunut kenellekään heti. Vasta Jeesuksen kuoleman ja ylösnousemuksen sekä Hengen vuodatuksen jälkeen syntyneellä kristillisellä seurakunnalla oli edellytykset tajuta, mitä häissä tehty teko merkitsi.

Kysymys oli uuden liiton paremmuudesta vanhaan verrattuna. Vanha liitto perustui lakiin, jonka Jumala oli antanut Mooseksen kautta. Uusi liitto perustui Jeesuksen sovitustyöhön, hänen kuolemaansa meidän syntiemme tähden, ja sitä seuranneeseen kuolleista nousemiseen.

Vanha liitto vaati ihmiseltä kykyä ja voimaa pitää Jumalan laki ja elää synnittömästi. Uusi liitto lahjoittaa syntiselle ihmiselle anteeksiantamuksen. Ihmiselle kuuluu edelleen kehotus noudattaa Jumalan tahtoa eli lakia, mutta se nousee nyt saadun anteeksiantamuksen pohjalta. Lakia ei noudateta, jotta sen kautta saavutettaisiin armo. Sitä noudatetaan, koska armo on jo annettu.

Heprealaiskirjeen kirjoittaja sanoo:
"Niin on nyt siis se liitto parempi, jonka takaajaksi Jeesus on tullut."

Siksi uusi viini, jonka Jeesus oli vedestä sellaiseksi muuttanut, oli parempaa, kuin se vanha viini, jota häävieraat olivat nauttineet juhlan alussa.

Kiitämme Sinua Isä siitä, että annoit meille lain liiton sijaan uuden liiton, jonka Poikasi Jeesus Kristus on kuolemallaan perustanut. Kiitos, että se liitto on armoliitto.

Teksti ja kuva Arno Toivanen