Torstai 4.2.2010

Armosta te olette pelastetut...

...uskon kautta, ette tekojen kautta, ettei kukaan kerskaisi

Ef 2:8-9

Nykyinen ajattelu on tehnyt virheen, jolla on suuri merkitys.

Kun uskonnon piirissä puhutaan uskosta, asetetaan se vastakohdaksi asialle, jonka vastakohta se ei ole. Ja silloin usko ymmärretään väärin.

Valistuksen aikana alettiin korostaa tietoa asiana, joka perustuu nähtävään ja muilla aisteilla koettavaan todellisuuteen. Siitä, mikä jää aistimaailman ulkopuolelle, ei voitu tietää mitään. Se voitiin vain uskoa. Ja koska usko ymmärrettiin jyrkästi tietämisen vastakohdaksi, liittyi siihen täydellinen epävarmuus. Jotkut jopa ajattelivat, ettei aistimaailman ulkopuolella ole mitään muuta todellisuutta edes ole. Kaikki todellisuus on fyysistä. Usko tuonpuoleisuuteen käsitetään sen mukaan herkkäuskoiseksi ja taikauskoiseksi luulemiseksi.

Raamatussa oleva ajattelutapa on kuitenkin täysin toisenlainen.

Usko ei ole tietämisen vaan lain tekojen vastakohta.

Todellisuus - ei vain Raamatun kuvaamana, vaan tämän päivän syvällisen ajattelun mukaan - on sellainen, että usko ja tieto kietoutuvat yhteen. Ne kietoutuvat toistensa yhteyteen ja edellyttävät toisiaan. Paavali sanoo: "Minä tiedän, keneen uskon."

Usko näkymättömään Jumalaan ja Kristukseen on luottamista ilmoitukseen, jonka Jumala on Kristuksessa antanut.

Usko on Raamatussa vastakohta teoille, joilla ihminen yrittää tehdä itsensä Jumalalle kelpaavaksi. Omilla teoilla ei kukaan voi pelastaa itseään, eikä edes tarvitse. Kaikki ponnistelu, kaikki itsensä piiskaaminen yhä suurempaan täydellisyyteen, on turhaa työtä, jossa ihminen vain näännyttää itsensä ja ajaa itsensä epätoivoon.

Me saamme uskoa Jeesukseen. Uskon syvin olemus on luottaminen: Jeesus on minun Vapahtajani, minun syntieni sovittaja. Häneen turvaudun, hänet saan omistaa. Hän rakastaa ja armahtaa. Hän antaa syntini anteeksi.

Kiitos Jeesus, Vapahtajani, että saan luottaa Sinuun ja antaa elämäni Sinun käsiisi.

Teksti ja kuva Arno Toivanen