Tiistai 2.3.2010

"Enhän luota turhaan!"

Sinun puoleesi, Herra, minä käännyn.
Jumalani, sinun apuusi minä luotan.
Enhän luota turhaan.

Ps 25:1

Se, että ihminen rukoilee Jumalaa ja kääntyy hänen puoleensa, edellyttää uskoa siihen, että Jumala on ja että hän kuulee rukouksia. Muuten ihminen ei rukoile.

Toinen rukouksen välttämätön lähtökohta on tarve. Ihminen, joka ei koe missään asiassa mitään puutetta ei tunne tarvetta pyytää Jumalalta mitään. Vaikka hän ei olisi Jumalan kieltäjä, ei hänellä ole mitään syytä tulla hänen luokseen. Hänellähän on jo kaikki. Vain hätä ja toive siitä, että Jumala voi auttaa, lähettää rukouksen liikkeelle.

Uskoon ja luottamukseen liittyy kuitenkin hyvin usein pelko. Rukoilenko turhaan? Auttaako Jumala? Kuuleeko hän minua. Ovatko asiani sittenkään hänen käsissään? Pitääkö hän niitä tärkeänä? Tahtooko hän vastata minulle ja auttaa minua?

Ei pidä vaatia itseltä sen suurempaa uskon luottamusta, kuin mikä ihmisellä on. Tärkeintä on riippua kiinni Jumalassa ja hänen lupauksissaan. Epäilykset kuuluvat uskoon. Ne eivät ole sitä epäuskoa, joka erottaa ihmisen Jumalasta. Epäuskon ja epäilyn ero on selvä: Epäusko sanoo, ettei Jumalaa ole eikä hän ainakaan minua auta, enkä minä tarvitse häntä. Epäily pitää kiinni toivosta, että Jumala on ja auttaa ja siksi epäily painaa ihmistä aina lähemmäs häntä.

Auta minua tuntemaan Sinun lupauksesi, että saisin niistä rohekutta ja voimaa riippua Sinussa kiinni. Älä anna epäuskon voittaa ja syöstä minua toivottomuuteen.

Teksti ja kuva AT