Kristus voittaa Paholaisen ja kuoleman

3. paastonajan sunnuntai
7.3.2010

Jeesus, Pahan vallan voittaja

"Kun väkevä mies vartioi linnaansa ase kädessä, hänen omaisuutensa on turvassa.
Mutta jos toinen vielä väkevämpi hyökkää hänen kimppuunsa ja voittaa hänet, tuo väkevämpi ottaa häneltä aseet ja varusteet, joihin hän luotti, ja jakaa saamansa saaliin.
Joka ei ole minun puolellani, on minua vastaan, ja joka ei yhdessä minun kanssani kokoa, se hajottaa.

Luuk 11:21-23

Vertauksissaan Jeesus ottaa lähtökohtia elämästä sellaisena kuin elämä on. Välillä vertaukset kertovat maanviljelystä, välillä kaupankäynnistä tai muista ammateista, välillä luonnosta. Asiat olivat tuttuja kuulijoille.

Tällä kertaa lähtökohta hengellisille totuuksille on jonkinlainen sodankäyntiin liittyvä yksittäinen hyökkäys tai kenties rosvojoukon toiminta sen hyökätessä palatsin tai kartanon kimppuun. Siis asioita, jotka eivät edes itsessään ole moraalisia tekoja eivätkä malleja meidän toimintaamme. Vertaus kertoo hengellisestä todellisuudesta,johon kuuluu sotaan tai yleensä vallan käyttöön liittyviä piirteitä.

Oleellista on ymmärtää se, mitä Jeesus tarkoittaa väkevällä miehellä, mitä vielä häntäkin voimakkaalla ja mitä linnalla ja siellä olevalla omaisuudella.

Jeesuksen kiusauskertomuksissa Paholainen sanoi Jeesukselle osoittaen koko maailmaa: "Tämä kaikki on annettu minulle." Toisaalla on vastaava ajatus: "Koko maailma on Pahan vallassa." Tai eräs kohta puhuu siitä, kuinka Jumala vapauttaa ne ihmiset, jotka "Saatana on vanginnut tekemään tahtoansa".

Syntiinlankeemuksen jälkeen ja synnin tähden jokainen ihminen, koko ihmiskunta, on sen Paholaisen vallassa, jota antauduimme paratiisissa tottelemaan. Syntiinlankeemuksesta alkoi tila, jossa olemme vankeja, vieraan ja väkevän vallan alaisia kykenemättömiä auttamaan ja vapauttamaan itseämme.

Neutraalia välitilaa ei ole. Jos ihminen haluaa olla uskonnollisesti puolueeton ja syrjässä hengellisistä asioista, hän on Jumalan vastustajan puolella.

Vain Saatanaa voimakkaampi voi auttaa ja vapauttaa. Jeesus on Paholaista voimakkaampi. Hän antautui taisteluun ihmisen ja Jumalan vastustajaa vastaan ja voitti tämän siinä taistelussa, joka vaati myös hänen oman henkensä. Mutta juuri kuolemallaan hän voitti synnin, kuoleman ja Paholaisen ja toi ihmisille vapauden niiden vallasta. Tämän vapauden saamme ottaa vastaan hänen kädestään.

Vihamies kuka voittaisi sankarin sen,
kuka voittaisi Golgatan Herran?
Taisteluissa hän linna on turvallinen,
hän on voittanut Saatanan kerran.

Teksti ja kuva AT
Rukous suomalainen, mahdollisesti Antti Achrenius v. 1790, virsi 310:2