Lankalauantai
3.4.2010

"Kuoli ja haudattiin"

Illalla tuli paikalle Joosef, rikas arimatialainen, joka hänkin oli Jeesuksen opetuslapsi.
Hän meni Pilatuksen puheille ja pyysi Jeesuksen ruumista. Pilatus käski antaa sen hänelle.
Joosef otti ruumiin, kääri sen puhtaaseen pellavavaatteeseen
ja pani hautaan, jonka hän äskettäin oli itseään varten hakkauttanut kallioon. Hän vieritti hautakammion ovelle suuren kiven ja lähti pois.

Matt 27:57-60

Hautausrukouksessa on lause:
"Hänen hautaamisellaan Sinä pyhitit meidän hautamme leposijaksi."

Tähän elämään kuuluu kuolema.
Toisaalta se on elämän olennainen ja luonnollinen osa.
Ja toisaalta se on elämän lopettajana täydellisesti elämän vastainen, jopa elämän vihollinen.

Ikivanhat arkeologiset löydöt kertovat siitä, että ihminen on aina haudannut vainajansa. Tämä kertoo ihmisen, myös hänen kuolleen ruumiinsa kunnioittamisesta. Ja samalla haudat ja niihin mukaan laitetut esineet ovat aina osoittaneet, että meidän sisällämme on toivo tulevasta elämästä, siitä että elämä ei pääty kuolemaan, vaan jatkuu jossakin, mikä on nyt aisteillemme tavoittamaton.

Myös meidän Herramme, tullessaan kaikessa meidän ihmisten veljeksi, joutui kokemaan kuoleman. Ja meidän kaikkien tavoin hänet myös saatettiin hautaan. Siellä hän oli vain kahden yön yli. Pääsiäisaamuna hän nousi kuolleista kuoleman voittajana.

Kun me ajattelemme etukäteen omaa kuolemaamme ja sitä, että meidät haudataan, meidän ei tarvitse ajatella kaiken sammumista ja elämän tuhoutumista. Saamme asettaa kaiken toivomme siihen, että samoin kuin Jeesus herätettiin kuolleista, samoin meidät kutsutaan kerran nousemaan ylös uusina, kirkastettuina ja täydellisinä Kristuksen luo ja samalla ennen meitä nukkuneiden rakkaittemme luo.

Hauta on meille lepopaikka, jossa meidänkin ruumiimme saa levätä aikansa. Emme kuitenkaan jää sinne ikuisesti.

Nyt Kristus kutsuu meitä elämään yhteydessään,että saisimme kerran autuaan ylösnousemuksen.

Se toisenlainenkin on olemassa!

Pyhä Jumala.
Sinä annoit ainoan Poikasi kärsiä ristinkuoleman meidän puolestamme.
Hänen hautaamisellaan Sinä pyhitit hautamme leposijaksi. Hänen ylösnousemuksellaan Sinä kukistit kuoleman ja avasit tien ikuiseen elämään.
Sinun käsiisi jätämme itsemme.
Anna ylösnousemuksen ja iankaikkisen elämän toivon kantaa meitä tässä katoavaisuuden maailmassa.

Teksti ja kuvat Arno Toivanen
Rukous muokattu Kirkollisten toimitusten kirjan hautausrukouksesta