Tiistai 13.4.2010

"Niin kuin vastasyntyneet"

Niin kuin vastasyntyneet lapset tavoitelkaa puhdasta sanan maitoa, jotta sen ravitsemina kasvaisitte pelastukseen

1 Piet 2:2

Pääsiäinen oli varhaisimmassa kirkossa juhlapäivä, johon sijoitettiin joukkokaste. Pakanuudesta kristinuskoon kääntyneet olivat saaneet opetusta ja heidät kastettiin Herran ylösnousemuksen päivänä. Tämä vahvisti kasteen merkitystä ihmisen liittämisenä Jeesuksen kuolemaan ja ylösnousemukseen. Tällaisena kastetta nimitettiin jo Raamatussa uudestisyntymisen pesuksi.

Kastetut kantoivat valkoista kastepukua, albaa, koko viikon ja seuraavana sunnuntaina he riisuivat sen yltään. Heitä opastettiin samalla oikeaan kristityn vaellukseen uudessa elämässä.

Näistä asioista ensimmäinen pääsiäisen jälkeinen sunnuntai sai nimensä. Quasimodogeniti, niin kuin vastasyntyneet, ja poisriisuttujen albojen sunnuntai, dominica in albis.

Mitä me tästä opimme?

Jo kaste on välittänyt pelastuksen myös meille. Näin asia on, vaikka monen kokemus on se, että vuosia elämästä on kulunut väärällä tiellä paossa Jumalasta. Sitä enemmän tarvitsemme ensin sitä, että löydämme uudelleen yhteyden Jumalaan ja sitten lähdemme vaeltamaan elämämme polkua hänen kanssaan ja johdattamanaan.

Meidän yltämme riisuttiin kastepuku jo ristiäispäivänä, mutta Kristuksen vanhurskauden valkoinen vaate on koko ajan näkymättömänä yllämme, kun olemme uskon välitykselle liitetyt häneen.

Tämä sekä velvoittaa että antaa meille voimaa vaeltamiseen uudessa elämässä.

Kaikkivaltias Jumala
Me kiitämme Sinua, että olemme saaneet viettää pääsiäistä ja tulla osallisiksi ylösnousemuksen lahjasta.
Säilytä tämä ilosanoma sydämissämme.
Lahjoita meille voimasi, että kuolisimme joka päivä pois synnistä ja saisimme nousta uuteen elämään.
Kuule meitä Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme tähden.

Teksti ja kuva Arno Toivanen
Rukous Kirkkokäsikirja