Iisalmen ortodoksisen seurakunnan Evakkokeskuksen seinämaalauksesta

Tiistai 20.4.2010

Paimen etsii

Silloin Jeesus esitti heille vertauksen:
"Jos jollakin teistä on sata lammasta ja yksi niistä katoaa autiomaahan, niin totta kai hän jättää ne yhdeksänkymmentäyhdeksän, lähtee sen kadonneen perään ja etsii, kunnes löytää sen.
Kun hän löytää lampaansa, hän nostaa sen iloiten hartioilleen,
ja kotiin tultuaan hän kutsuu ystävänsä ja naapurinsa ja sanoo heille: 'Iloitkaa kanssani! Minä löysin lampaani, joka oli kadoksissa.'
Minä sanon teille: näin on taivaassakin. Yhdestä syntisestä, joka kääntyy, iloitaan siellä enemmän kuin yhdeksästäkymmenestäyhdeksästä hurskaasta, jotka eivät ole parannuksen tarpeessa.

Luuk 15:3-7

Yksi Jeesuksen itseensä liittämä kuva oli kuva paimenesta, joka etsii ekyneen lampaan ja noutaa sen takaisin muun lauman turvalliseen yhteyteen.

Tämä kertoo rakkaudesta, joka kohdistuu ei vain laumaan massana, vaan yksilöön, ei vain ihmiskuntaan tai kristillisten kirkkojen jäsenistöön kokonaisuutena, vaan yhteen ihmiseen, jokaiseen erikseen.

Samalla vertaus kertoo siitä, mitä ihminen on ja mitä hänelle voi tapahtua.

Ihminen on eksyvä.

Kun lammas näkee jossakin kauempana mehevän ruohotukon, se voi mennä laumasta syrjään ja huomaamatta jäädä pois toisten yhteydestä. Se voi myös joututua louhikkoon, josta se ei kykene itse vapautumaan.

Synti, Jumalan tahdosta piittaamattomuus, epäusko voivat olla se houkutteleva vaihtoehto, joka johtaa ihmisen pois Jumalan luota, kauas hänestä.

Hyvänä Paimenena Jeesus ei ole kuitenkaan välinpitämätön eksynyttä ihmistä kohtaan. Hän tahtoo etsiä häntä ja hakea takaisin turvaan. Jeesuksen etsivä rakkaus tulee pois kääntyneen ihmisen luo, nostaa hänet synnistä, syyllisyydestä ja epäuskosta ja lahjoittaa hänelle armon ja anteeksiantamuksen. Jeesus johtaa hänet takaisin taivaallisen Isän yhteyteen.

Hyvä Painen.
Etsi kaikkia eksyneitä ja johda heitä laumaasi. Älä anna kenenkään kieltäytyä Sinun kutsustasi ja lahjastasi.

Teksti ja kuva Arno Toivanen