Neljäs sunnuntai pääsiäisestä
2.5.2010

Kaksi puolustajaa

Mutta minä sanon teille totuuden: teille on hyödyksi, että minä menen pois. Ellen mene, ei Puolustaja voi tulla luoksenne. Mutta mentyäni pois minä lähetän hänet luoksenne.

Joh 16:7

Opetuslapsilla oli suru siitä, että Jeesus tulisi pian poistumaan heidän luotaan. Huominen tuli olemaan kuoleman päivä, ja siihen Jeesus valmisti heitä.

Hän sanoi, että hänen poismenonsa oli heille hyödyksi, ja viittasi Puolustajaan, jonka hän lähettää opetuslasten luo. Samassa puheessa Jeesus käyttää Pyhästä Hengestä, jota hän selittää tarkoittavansa, nimitystä "toinen Puolustaja.

Sanalla "toinen" Jeesus tarkoittaa, että on olemassa myös ensimmäinen. Johannes, joka talletti evankeliumiinsa Jeesuksen jäähyväispuheen, kirjoitti kirjeessään Puolustajasta, joka on Isän luona taivaassa. Siellä hän on itse. Uusi testamentti ei sano hänen olevan joutilas, vaan että hän harjoittaa koko ajan puolustajan tointa, esirukoustehtävää Jumalan tuomarinistuimen edessä. Hän kantaa kerran antamaansa uhria Isän kasvojen eteen. Näin meillä on kokoaikainen armahdus, jatkuva syntien anteeksiantamus. Isä armahtaa meidät joka hetki Jeesuksen puolustuksen tähden.

Mutta omassa sydämessä meillä on synnin syytöstä vielä olemassa. Siksi tarvitsemme Puolustajan myös täällä. Hän, Pyhä Henki, puolustaa ja lohduttaa meitä pahaa omaantuntoa vastaan. Pyhä Henki kirkastaa meidän mielellemme ja sydämellemme Jeesusta, joka on uhrillaan poistanut meidän syntimme ja syyllisyytemme. Saamme kokea omantunnon lohdutusta ja syntien anteeksisaamisen rauhaa.

Pyhä Henki, lohduttaja, valon lähde ainoa,
Pyhä Henki, Puolustaja, sydämeni taivauta.
Tee se temppeliksesi, että huokaukseni
Herran puoleen nousta voisi,
niin kuin pyhä tahtos oisi.

Teksti ja kuva AT
Rukous Paul Gerhard v. 1647, virsi 117:1