Viides sunnuntai pääsiäisestä
Äitienpäivä 9.5.2010

"Äidit, nuo toivossa väkevät
Jumalan näkevät"

Meidät on pelastettu, se on varma toivomme. Mutta toivo, jonka jo näkee täyttyneen, ei enää ole toivo. Kukapa toivoo sellaista, minkä jo näkee!
Jos taas toivomme jotakin mitä emme näe, me myös odotamme sitä kärsivällisesti.
Myös Henki auttaa meitä, jotka olemme heikkoja. Emmehän tiedä, miten meidän tulisi rukoilla, että rukoilisimme oikein. Henki itse kuitenkin puhuu meidän puolestamme sanattomin huokauksin.
Ja hän, joka tutkii sydämet, tietää mitä Henki tarkoittaa, sillä Henki puhuu Jumalan tahdon mukaisesti pyhien puolesta.

Room 8:24-27

Toivo synnyttää rukousta ja rukous saa aikaan toivoa.

Toivo kurottautuu eteenpäin.

Toivo voi perustua siihen, että elämässä on kokemuksen kautta syntynyt luottamus asioiden sujumiseen lopulta. Vaikeden elämän kokemusten takana on aina tullut helpompaa. Ongelmilla on tapa ratketa. Päivä on jossakin tilanteessa kuitenkin paistanut risukasaan.

Tällöin luottamus perustuu persoonattomaan elämään, jonkinlaiseen luonnonlainomaiseen mekanismiin. Ehkä siihen liittyy myös usko omiin kykyihin löytää tie umpikujasta eteenpäin.

Kun kuitenkin elämässä joskus käy toisin, kun asiat eivät ratkeakaan itsestään ajan myötä, kun omat voimat ja oma viisaus eivät riitä, kun tie nousee joka puolella pystyyn, kun edessä on vain epätoivo, silloin tarvitaan jotain enemmän, suurempaa, vahvempaa, persoonallisempaa.

Ihminen voi tällöin avautua Jumalalle.
Jos näin ei tapahdu, on jäljellä puhdas epätoivo ja lopulta tapahtuva luovuttaminen.

Mutta jos ihminen löytää tien Jumalan luo, voi hänellä syntyä ja kasvaa toivo, joka kantaa eteenpäin. Myös synkimmän pimeyden keskellä voi säilyä kipinä, joka estää lopullisen romahtamisen. Ohut, lähes näkymätön valonsäde tunkeutuu ihmisen pimeyteen ja valaisee hänen sydäntään ja mieltään. Silloin ihminen voi myös odottaa ja toivoa Jumalalta apua ja ratkaisua. Mutta hän voi jättää sen ajan, paikan ja tavan Jumalan omiin käsiin.

Herrani, hyvä Isäni, sillä ei ole väliä onko minua tai ei, elänkö tai kuolen, rikkaana tai köyhänä, viisaana tai tyhmänä: kunhan tahtosi tapahtuu.

En halua lahjojasi, ikävöin sinua itseäsi. Et ole minulle tämän rakkaampi silloin, kun minulle käy hyvin, etkä vieraampi silloin kun minulle käy huonosti

Teksti ja kuvat Arno Toivanen
Rukous Martti Luther, kirjassa Rukoilemme Lutherin kanssa tänään