...lähti pois heidän luotaan...

Helatorstai 13.5.2010

Korotettu Herra

Kun hän oli sanonut tämän, he näkivät, kuinka hänet otettiin ylös, ja pilvi vei hänet heidän näkyvistään.
Ja kun he Jeesuksen etääntyessä vielä tähysivät taivaalle, heidän vieressään seisoi yhtäkkiä kaksi valkopukuista miestä.
Nämä sanoivat: "Galilean miehet, mitä te siinä seisotte katselemassa taivaalle? Tämä Jeesus, joka otettiin teidän luotanne taivaaseen, tulee kerran takaisin, samalla tavoin kuin näitte hänen taivaaseen menevän."

Apt 1:9-11

Jälleen pitää muistaa, etteivät kristinuskon niin sanotut dogmit ole vain teoreettisia lauselmia, vaan tapahtumia. Ne ovat Jumalan tekoja maan päällä. Ne ovat historiaa, joihin ei voi suhtautua vain mielipidekysymyksinä. Niihin pitää suhtautua kuten mihin tahansa historialliseen tietoon, tutkien niiden totuuspohjaa. Niiden hylkäämiseksi pitäisi olla vahvat perusteet, jotka osoittaisivat ne valheiksi.

Vastakkain kristinuskon totuuksien äärellä on toisaalta silminnäkijöiden todistus. He kertovat siitä, mitä he omin silmin näkivät. Ja toisella puolella, kaikkien niiden mielessä, jotka omaan suureen älyynsä ja tieteellisyyteensä luottaen pitävät uskoa mahdottomana, on vain ahtaasti omassa luolassaan elävän ihmisen sen hetkinen kokemus siitä, mitä on sattunut näkemään tai mitä hän - siinä luolassaan - ei ole nähnyt. Oman kokemuspiirin rajat muodostuvat koko valtavaa todellisuutta muovaavaksi arvioinnin perusteeksi.

Jeesus astui ylös taivaaseen.

Opetuslapset näkivät sen tapahtuvan.

Jeesus oli ensin opetuslasten keskellä. Sitten hän alkoi yhtäkkiä nousta pilven kohottamana ylös ja hävisi nopeasti heidän silmiensä ulottuvilta.
Ja heidän ihmetellessään enkelit tulivat selittämään, että Jeesus tulee kerran takaisin samalla tavalla.

Se tapahtuu, kun opetuslapset ovat vieneet sanoman Jeesuksesta kaikkien kansojen ja kaikkien ihmisten ulottuville.Kaikkien ei tarvitse kääntyä kristityiksi, mutta mahdollisuus siihen tulee saada jokaisen. Silloin vastuu on siirtynyt jokaiselle omasta uskosta ja ikuisesta pelastumisesta.

Työ on vielä kesken, mutta sen toteutuminen lienee jo hyvin lähellä.

Tuonelaan astuit, voittaja ja nousit ylös kuolleista
ja astuit jälleen taivaaseen, herrauteesi ikuiseen.

Näin olet kaiken täyttänyt, lunastustyösi päättänyt.
Taivaassa sijaa valmistat kaikille, jotka uskovat

Teksti ja kuva Arno Toivanen
Rukous alkuper. latinalaisesta hymnistä 900-luvulta, suomentaneet ja muokanneet Jaakko Finno ja Hemminki Maskulainen 1500-1600-luvun taitteessa. Virsi107:2-3