Seitsenhaarainen kynttiläjalka, yksi Pyhän Hengen vertauskuvista

Kuudes sunnuntai pääsiäisestä
16.5.2010

Pyhän Hengen odotus

"Te saatte puolustajan; minä lähetän hänet Isän luota. Hän, Totuuden Henki, lähtee Isän luota ja todistaa minusta.
Myös te olette minun todistajiani, olettehan olleet kanssani alusta asti.

"Olen puhunut teille tämän, ettei uskonne koetuksissa sortuisi.
Teidät erotetaan synagogasta, ja tulee sekin aika, jolloin jokainen, joka surmaa jonkun teistä, luulee toimittavansa pyhän palveluksen Jumalalle.
Näin he tekevät, koska he eivät tunne Isää eivätkä minua.
Olen puhunut tämän teille siksi, että kun se aika tulee, te muistaisitte minun sanoneen tämän teille.

Joh 15:26-16:4

Jeesus valmistaa oppilaitaan tilanteeseen, jossa hän on astunut ylös taivaaseen Isän luo, ja lupaa lähettää heille Pyhän Hengen.

"Minä lähetän hänet Isän luota."

Jotkut esittävät kirkon kolminaisuusopin syntyneen vasta kolmesataaluvun suurissa kirkolliskokouksissa. Syyksi sen muodostamiselle ja vahvistamiselle he selittävä muotoutumassa olevan valtiokirkon vallanhalun; uudella opilla voidaan lyödä eri mieltä olevia, ja näin Rooman keisari ja hänen kanssaan liitossa oleva kirkko on saanut vallan käsiinsä. (Ajatuksen logiikkaa on vaikea seurata, mutta yhtäkaikki näin asia joskus esitetään!)

Nyt kuitenkin jo Jeesus puhuu Jumalan Kolminaisuudesta. "Minä lähetän Pyhän Hengen Isän luota teidän luoksenne." Ja yllä olevan tekstin ulkopuolella hän jatkaa ajatusta: "Minä en jätä teitä orvoiksi...Minä ja Isä tulemme teidän luoksenne ja jäämme teidän luoksenne asumaan."

Pyhän Hengen läsnäolo, Hänen tuleminen uskovan ihmisen sydämeen, merkitsee koko Pyhän kolmiyhteisen Jumalan läsnäoloa ihmisen luona, jopa asumista ihmisessä.

Tämä ei tarkoita ihmisen muuttumista synnittömäksi eikä virheettömäksi. Hän ei muutu myöskään Jumalaksi eikä puolijumalaksi. Mutta se merkitsee Jumalan jatkuvaa läsnäoloa, hänen armonsa ja totuutensa vaikutusta.

Pyhä Henki todistaa Jeesuksesta. Ja koska hän asettuu asumaan ihmiseen, saa myös
ihminen halun ja voiman todistaa. Ja hän saa voiman kestää uskossa kaikessa elämän kärsimuksessä, jopa vainojen keskellä.

Jeesuksen sana hänen todistajanaan olemisesta ei tarkoita vain silloin eläneitä, vaan kaikkien aikojen opetuslapsia. Se on meille uskottu tehtävä. Lähtekäämme siksi rohkeasti liikkeelle. Tämä maailma tarvitsee selkeää ja voimakasta uskon todistusta. Muuten se uhkaa kadota keskeltämme.

Suo, Herra, sama Henki meille
kuin annoit kerran apostoleille.
Hän heidät johti vaarain teille
rohkeina viemään sanaa kaikille.
He veivät armokutsun maailmaan,
Henkesi auttoi siihen uskomaan.

Teksti ja kuva Arno Toivanen
Rukous Karl Heinrich von Bogatzky v. 1750 virsi 168:1