Mooses käskyineen Jeesuksen taustalla

11.7.2010

Rakkauden laki

Minä sanon teille: ellette te noudata Jumalan tahtoa paljon paremmin kuin lainopettajat ja fariseukset, te ette pääse taivasten valtakuntaan.

"Teille on opetettu tämä isille annettu käsky: 'Älä tapa.' Se, joka tappaa, on ansainnut oikeuden tuomion. Mutta minä sanon teille: jokainen, joka on vihoissaan veljelleen, on ansainnut oikeuden tuomion. Samoin jokainen, joka sanoo veljelleen: 'Senkin hölmö', on ansainnut Suuren neuvoston tuomion, ja se, joka sanoo: 'Sinä hullu', on ansainnut helvetin tulen.
"Jos siis olet viemässä uhrilahjaasi alttarille ja siinä muistat, että veljelläsi on jotakin sinua vastaan, niin jätä lahjasi alttarin eteen ja käy ensin sopimassa veljesi kanssa. Mene sitten vasta antamaan lahjasi.
"Tarjoa vastapuolellesi sovintoa jo silloin, kun vielä olet hänen kanssaan matkalla oikeuteen. Muuten hän saattaa luovuttaa sinut tuomarille ja tuomari vartijalle, ja niin sinut teljetään vankilaan. Usko minua: sieltä sinä et pääse, ennen kuin olet maksanut kaiken viimeistä kolikkoa myöten.

"Teille on opetettu tämä käsky: 'Älä tee aviorikosta.' Mutta minä sanon teille: jokainen, joka katsoo naista niin, että alkaa himoita häntä, on sydämessään jo tehnyt aviorikoksen hänen kanssaan. Jos oikea silmäsi viettelee sinua, repäise se irti ja heitä pois. Onhan sinulle parempi, että menetät vain yhden osan ruumiistasi, kuin että koko ruumiisi joutuu helvettiin. Ja jos oikea kätesi viettelee sinua, hakkaa se poikki ja heitä pois. Onhan sinulle parempi, että menetät vain yhden jäsenen, kuin että koko ruumiisi joutuu helvettiin.

Matteus 5:20-30

Yleinen mielikuva Jeesuksen opetuksesta on muotoutunut yksipuoliseksi. Hänet nähdään lain kumoajaksi. Hänen korostamansa rakkauden periaate on muunnettu kaiken hyväksymisen periaatteeksi. Mikään, mitä ihminen on ja tekee, ei ole väärin, ehkä korkeintaan luonnon saastuttaminen ja jyrkkä pitäytyminen Raamatun opetuksiin oikeasta ja väärästä.

Jeesus oli kuitenkin kaiken sen muun ohella, millaisena evankeliumit hänet kuvaavat, konservatiivi. Hän piti kiinni vanhoista arvoista ja jyrkensi niitä radikaalisti. Vuorisaarnan moraalinen opetus ei kumoa mitään siitä, mitä Jumala oli jo Moosekselle antamassaan kymmenen käskyn laissa opettanut.

Myös Luther, jonka nimiin nykyisin asetetaan Jumalan lain vetäminen vain ihmisen omantunnon ja oman harkinnan asiaksi, pitäytyi kymmeneen käskyyn. Ne hän otti katekismuksensa ensimmäiseksi asiaksi ja niihin hän liitti ajatuksen: "Mitä Jumala kaikista näistä käskyistä sanoo?" Ja vastauksessaan kysymykseen hän ei purkanut niitä eikä puhunut niiden suhteellisuudesta, vaan ehdottomuudesta ja liitti niihin alkuperäisessä yhteydessä olevan Jumalan sanan, joka puhui käskyjen rikkojan saamasta rangaistuksesta ja niiden noudattajien saamasta siunauksesta.

Raamatun laki on Jumalan oma laki. Se on ehdoton, tarkka ja kaikkiin aikakausiin soveltuva. Se ei menetä voimaansa, vaikka kokonainen kulttuuri ja kulttuurien mukana jokainen ihminen olisi eri mieltä.

Hyvä Jumala.
Auta meitä sydämessämme mukautumaan Sinun lakiisi, jonka olet jo Mooseksen kautta koko ihmiskunnalle lahjoittanut ja Poikasi Jeesuksen Kristuksen kautta vahvistanut.
Anna käskyjesi painua omaantuntoomme niin, että olemme sisäisesti vakuuttuneita ja sitoudumme niihin omasta vapaasta tahdostamme.

Teksti ja kuvat Arno Toivanen