"Harrastakaa sen kaupungin menestystä, johon Herra on asettanut teidät"

Tiistai 9.11.2010

Keisarille ja Jumalalle

"Antakaa siis keisarille mikä keisarille kuuluu ja Jumalalle mikä Jumalalle kuuluu."

Matt 18:21

Jeesuksen kehotus antaa Keisarille kuuluva keisrille oli lähtökohta myös joidenkin apostolien kirjeissä annettuun kehtoukseen olla kuuliaisia esivallalle. Sen perusteluksi esitettiin ajatus siitä, että esivalta on Jumalan asettama ja toimitti Jumalan palvelijana elämän tasapainoa ja rauhaa ylläpitävää tehtävää.

Ihmeellisintä asiassa on se, että esimerkiksi Paavalin kirjoittaessa tästä asiasta elettiin keisari Neron aikaa, jonka edesottamukset - myös kristittyja vastaan ja lopulta Paavalia itseäänkin vastaan - olivat sitä, mitä historia tietää niiden olevan.

Huonokin esivalta on Jumalalta. Jopa se pitää olot yleensä parempina kuin jos esivaltaa ei olisi ollenkaan. Anarkia ei toimi. Jos jokainen tekee mitä haluaa, ollaan pian kaaoksessa. Ihmisluonto on sellainen.

Ihmisten ei kuitenkaan pidä olla kritiikittömiä. Heillä on sekä oikeus että velvollisuus pitää silmät auki ja toimia asioiden korjaamiseksi silloin, kun ne vinoutuvat. Tähän demokratia antaa hyvät mahdollisuudet. Diktatuurissa korjaava toiminta on väistämättä toisenlaista.

Maallinen esivalta on Jumalan palvelija, mutta se ei ole Jumalan tavoin erehtymätön. Siksi se ei ole Jumalan tuomion yläpuolella. Se vastaa tominnastaan hänen edessään. Se ei saa toimia mielivaltaisesti. Se ei saa vaatia ihmisiä toimimaan vastoin Jumalan lakia. Ja kansalaisen, joka on esivallallan alamainen, ei saa totella esivaltaa silloin, jos se käskee toimimaan Jumalan tahdon vastaisesti.

Auta meitä näkemään maallisen esivallan arvo, rukoilemaan sen puolesta ja olemaan sille kuuliainen. Kiinnitä samalla sydämemme ennen kaikkea Sinun lakiisi, että osaisimme arvioida yhteiskunnan muutoksia oikein ja toimiaksemme ennen kaikkea Sinun tahtosi mukaisesti.

Teksti ja kuva Arno Toivanen