Kaksi yksityiskohtaa Eeva Ryynäsen reliefistä Kymmenen neitsyttä Vuokatinrannan leirikeskuksesta Sotkamossa

Valvomisen sunnuntai
julkaistu lauantaina 13.11.2010

Valvokaa

"Silloin taivasten valtakunta on oleva tällainen. Oli kymmenen morsiusneitoa, jotka ottivat lamppunsa ja lähtivät sulhasta vastaan. Viisi heistä oli tyhmää ja viisi viisasta. Tyhmät ottivat lamppunsa mutta eivät varanneet mukaansa öljyä. Viisaat sitä vastoin ottivat lampun lisäksi mukaansa öljyastian. Kun sulhanen viipyi, heitä kaikkia alkoi väsyttää ja he nukahtivat. Mutta keskellä yötä kuului huuto: 'Ylkä tulee! Menkää häntä vastaan!' Silloin kaikki morsiusneidot heräsivät ja panivat lamppunsa kuntoon. Tyhmät sanoivat viisaille: 'Antakaa meille vähän öljyä, meidän lamppumme sammuvat.' Mutta viisaat vastasivat: 'Emme me voi, ei se riitä meille kaikille. Menkää ostamaan kauppiailta.' Mutta kun he olivat ostamassa öljyä, sulhanen tuli. Ne, jotka olivat valmiit, menivät hänen kanssaan häätaloon, ja ovi suljettiin. Jonkin ajan kuluttua toisetkin saapuivat sinne ja huusivat: 'Herra, Herra, avaa meille!' Mutta hän vastasi: 'Totisesti, minä en tunne teitä.'
"Valvokaa siis, sillä te ette tiedä päivää ettekä hetkeä.

Matt 25:1-13

Vertaus häistä ja sinne menevistä morsiusneidoista kuuluu laajaan Jeesuksen puhekokoelmaan, jossa on yksi keskeinen aihe: Jeesuksen paluu ja viimeinen tuomio, taivaan ilo ja kadotuksen kauhut.

Jeesus kehottaa valvomaan, olemaan valpas, ettei tuo tapahtuma pääse yllättämään meitä valmistautumattomana.

Vertaus kertoo kahtiajaosta, joka tulee tapahtumaan sulhasen, Jeesuksen, saapuessa. Viisi sai kutsun juhlaan, mutta toiset viisi joutuivat jäämään siitä pois.

Erikoisen traagiseksi tilanne ilmenee, kun näemme, etteivät ulos jäävät ole vain niitä, jotka ovat torjuneet uskon Kristukseen ja välinpitämättöminä tai vihamielisinä heittäneet kaiken hengellisyyden elämästään pois. On luonnollista ja järkeenkäypää, että heillä ei ole pääsyä taivaaseen, hehän ovat sen tahallaan torjuneet.

Hylkäämisen kokevat olivat mukana seurakunnassa. He olivat perille pääsevien kaltaisia. He odottivat näiden tavoin, heillä oli lamput, he tiesivät, mitä oli tulossa eivätkä he millään näkyvällä tavalla eronneet niistä, jotka tulivat otetuiksi sisään. Ero ei näytä olevan edes siinä, että toiset olisivat olleet odottamisessaan ja valveilla olemisessaan jotenkin onnistuneempia ja parempia; kaikki kymmenen väsyivät ja joutuivat unen valtaan sydänyön lähestyessä.

Heidän lampuistaan puuttuva öljy oli erottava tekijä.

Öljy on Raamatussa Pyhän Hengen vertauskuva. Pyhä Henki asuu ja vaikuttaa jokaisessa, jolla on usko Jeesukseen. Tämä paljastaa, että tyhmillä neitsyillä usko ei lopultakaan ollut omakohtainen, aito sydämen asia. Se oli ulkonaista mukana olemista. Todennäköisesti he olivat tyytyväisiä mukana olemiseensa ja rakensivat vain sen varaan ilman todellista tarvetta turvautua armoon. He eivät rakentaneet uskon vanhurskauden varaan, vaan omiin tekoihinsa perustuvaan lain vanhurskauteen. Siksi öljy puuttui.

Saavu joutui ylkä taivaan,
ettei vaivaan näänny seurakuntasi.
Saavu luokse väsyneiden, uupuneiden,
korjaa meidät luoksesi.