Torstai 16.12.2010

Minä lähetän sanansaattajan sinun edelläsi,
hän raivaa sinulle tien.

Matt 11:10

Jotta Jeesus pääsee tulemaan luoksemme, taytyy sydämessä ja elämässä tapahtua jotakin.

Ja samaan aikaan on myös niin, että kun hän tulee, hän itse saa aikaan sen muutoksen, jonka hän tahtoo meissä tapahtuvan.

Synnistä tulee tehdä parannus. Tämä edellyttää synnin tuntemista. Ihminen,joka ei ymmärrä tehneensä mitään väärää, ei voi tulla Jeesuksen luo armoa tarvitsevana. Päin vastoin hän tulee esitellen omaa erinomaisuuttaan ja kykyään elää Jumalan tahdon mukaisesti. Klassinen esimerkki tästä on tekojaan Jumalalle esittelevä fariseus. Synnin tunteminen on välttämätöntä. Ja synnistä on sanouduttava irti, siitä on luovuttava.

Eteen tulee kuitenkin suuri vaikeus.
Ihminen pystyy luopumaan osasta syntejään. Mutta mitä vilpittömämmin hän yrittää luopua kaikista synneistään, sitä kipeämmin hän kokee, että osasta hän ei pysty pääsemään irti.

Onko tilanne tällöin toivoton.
Se tuntuu siltä.

Tällöin auttaa ajatus, jolla Luther kiteytti parannuksen syvimmän merkityksen:

Parannus on ahdistusta ja vaivaa synnin tähden.

Siinä ei puhuta enää synnistä luopumisesta, vaan siitä syyllisyydestä, jota ihminen kokee syntiensä tähden, alistumisesta Jumalan tuomioon ja toivosta saada kuitenkin anteeksi.

Jeesus itse tulee luoksemme. Hän antaa anteeksi ja puhdistaa. Hän johtaa prosessiin, jonka päämääränä on täydellinen synnittömyys. Mutta se ei tapahdu kokonaan vielä täällä, vaan lopullisesti vasta tulevassa kirkkauden maailmassa.

Jumalan valtakunta on tullut lähelle. Tehkää siis parannus ja uskokaa evankeliumi.

Auta minua valmistumaan, ei vain joulun lähstymiseen, vaan Sinun itsesi lähestymiseen ja tulemiseen luokseni asumaan. Puhdista minut palvelemaan Sinua.

Teksti ja kuva Arno Toivanen