Toinen sunnuntai loppiaisesta
julkaistu lauantaina 15.1.2011

Jeesus ilmaisee jumalallisen voimansa

Matkallaan Jeesus tuli Sykar-nimiseen Samarian kaupunkiin. Sen lähellä oli maa-alue, jonka Jaakob oli antanut pojalleen Joosefille, ja siellä oli Jaakobin kaivo. Matkasta uupuneena Jeesus istahti kaivolle. Oli keskipäivä, noin kuudes tunti.
Eräs samarialainen nainen tuli noutamaan vettä, ja Jeesus sanoi hänelle: "Anna minun juoda astiastasi." Opetuslapset olivat menneet kaupunkiin ostamaan ruokaa. Samarialaisnainen sanoi: "Sinähän olet juutalainen, kuinka sinä pyydät juotavaa samarialaiselta naiselta?" Juutalaiset eivät näet ole missään tekemisissä samarialaisten kanssa.
Jeesus sanoi naiselle: "Jos tietäisit, minkä lahjan Jumala on antanut, ja ymmärtäisit, kuka sinulta pyytää juotavaa, pyytäisit itse häneltä, ja hän antaisi sinulle elävää vettä." Nainen sanoi: "Herra, eihän sinulla edes ole astiaa, ja kaivo on syvä. Mistä sinä lähdevettä ottaisit? Et kai sinä ole suurempi kuin isämme Jaakob, jolta olemme saaneet tämän kaivon? Hän joi itse tämän kaivon vettä, ja sitä joivat hänen poikansa ja hänen karjansakin." Jeesus vastasi hänelle: "Joka juo tätä vettä, sen tulee uudelleen jano, mutta joka juo minun antamaani vettä, ei enää koskaan ole janoissaan. Siitä vedestä, jota minä annan, tulee hänessä lähde, joka kumpuaa ikuisen elämän vettä." Nainen sanoi: "Herra, anna minulle sitä vettä. Silloin minun ei enää tule jano eikä minun tarvitse käydä täällä veden haussa."
Jeesus sanoi hänelle: "Mene hakemaan miehesikin tänne." "Ei minulla ole miestä", nainen vastasi. Jeesus sanoi: "Totta puhuit: ei sinulla ole miestä. Viisi miestä sinulla on ollut, ja se, jonka kanssa nyt elät, ei ole sinun miehesi. Siinä puhuit totta." Nainen sanoi: "Herra, minä huomaan, että sinä olet profeetta. Meidän isämme ovat kumartaneet ja rukoilleet Jumalaa tällä vuorella, kun taas te väitätte, että oikea paikka rukoilla on Jerusalemissa." Jeesus vastasi: "Usko minua, nainen: tulee aika, jolloin ette rukoile Isää tällä vuorella ettekä Jerusalemissa. Te kumarratte sellaista, mitä ette tunne, mutta me kumarramme häntä, jonka tunnemme, sillä pelastaja nousee juutalaisten keskuudesta. Tulee aika - ja se on jo nyt - jolloin kaikki oikeat rukoilijat rukoilevat Isää hengessä ja totuudessa. Sellaisia rukoilijoita Isä tahtoo. Jumala on henki, ja siksi niiden, jotka häntä rukoilevat, tulee rukoilla hengessä ja totuudessa."
Nainen sanoi: "Minä tiedän kyllä, että Messias tulee." - Messias tarkoittaa Kristusta. - "Kun hän tulee, hän ilmoittaa meille kaiken." Jeesus sanoi: "Minä se olen, minä, joka tässä puhun kanssasi."

Joh 4:5-26

Sunnuntain pitkä teksti kertoo Jeesuksen ja samarialaisen kohtaamisesta.

Keskustelun keskeiseksi sisällöksi nousee kaksi asiaa.

Toinen on naisen elämän syväluotaus. Jeesuksen edessä hän joutui kokemaan, että hänet ja hänen elämänsä tunnetaan. Eikä vain tunneta, vaan siihen kohdistuu moraalinen arvio. Ja arvioon kuuluu tuomio:
Sinä elät näin, sinä teet sellaista, mihin sinulla ei ole lupa, sinä teet syntiä.

Tällainen kokemus on väistämätön. Jokainen Jumalan, Jeesuksen eteen joutuva kokee saman. Sitä ei voi paeta. Sen koettuaan ihminen voi paeta, kääntää totuudelle selkänsä, työntää se mielestä pois, paaduttaa itsensä.

Nainen ei paennut. Jonkinaisia väistöliikkeitä hän aluksi teki vetämällä keskustelun kohteeksi teikäläisten ja meikäläisten erilaiset uskonnolliset käsitykset. Mutta vastustamattomasti Jeesus käytti näitä harhapolkujakin hyväksi ja johti kaikkein keskeisimpään asiaan: "Minä se olen!" - siis se, joka on luvattu Messias, hän, jonka Jumala on luvannut lähettää sekä juutalaisten että samarialaisten johdattajaksi totuuteen.

Jeesus Kristus.
Anna meille rohkeutta pysyä paikallamme, kun paljastat meille syntimme, että voisit kirkastaa myös armosi, joka on ainoa lääke syntiä vastaan.

Teksti ja kuva Arno Toivanen