Apostolien päivä
Sunnuntai 24.7.2011

Kuka Jeesus on?

Kun Jeesus oli tullut Filippoksen Kesarean seudulle, hän kysyi opetuslapsiltaan: "Kuka Ihmisen Poika on? Mitä ihmiset hänestä sanovat?" He vastasivat: "Toisten mielestä hän on Johannes Kastaja, toisten mielestä Elia, joidenkin mielestä Jeremia tai joku muu profeetoista." "Entä te?" kysyi Jeesus. "Kuka minä teidän mielestänne olen? Simon Pietari vastasi: "Sinä olet Messias, elävän Jumalan poika."
Jeesus sanoi hänelle: "Autuas olet sinä, Simon, Joonan poika. Tätä ei sinulle ole ilmoittanut liha eikä veri, vaan minun Isäni, joka on taivaissa. Ja minä sanon sinulle: Sinä olet Pietari*, ja tälle kalliolle minä rakennan kirkkoni. Sitä eivät tuonelan portit voita. Minä olen antava sinulle taivasten valtakunnan avaimet. Minkä sinä sidot maan päällä, se on sidottu taivaissa, ja minkä sinä vapautat maan päällä, se on myös taivaissa vapautettu."

Matt 16:13-19

Jeesus panee tenttiin oppilaansa, joiden kanssa hän oli kulkenut noin puolet siitä ajasta, joka oli heille yhteinen. On aivan kuin olisi käyty koulua kaikki alkeiskurssit ja nyt olisi välitentin aika.
Kuka Ihmisen Poika on? Mitä tästä sanovat ihmiset ja mitä sanotte te?

Kysymys on keskeinen. Kristinuskon olennainen sisältö kytkeytyy siihen. Vastauksesta riippuu kaikki muu, ja erilaiset vastaukset muuttavat jumalakuvan ja ihmisen jumalasuhteen aivan erilaiseksi. Kysymys ei ole vivahteista, joista voisi olla montaa eri mieltä.

Opetuslapset ovat kuulleet monia erilaisia arveluita. Jeesuksella oli myös niitä vastustajia, jotka pitivät häntä jopa Jumalan vihollisena. Useat kuitenkin ajattelivat hänen toimineen Jumalan asialla ja hänen lähettämänään. Häntä verrattiin Vanhan testamentin ajan suuriin profeettoihin. Näinkin myönteinen arvio pitää häntä kuitenkin pelkkänä ihmisenä, ja se on aivan liian vähän. Ihmisenä Jeesus pystyisi hyvin kertomaan totuuksia Jumalasta ja hänen tahdostaan, mutta ei sovittamaan meidän syntejämme, ei olemaan meille Vapahtaja.

Opetuslapset olivat päässeet syvemmälle.
Pietari liittyi kyseenalaistamatta Jeesuksen itsestään käyttämään ilmaisuun Ihmisen Poika. Tällä viitataan profeetta Danielin kuvaamaan jumalalliseen hahmoon, joka ilmestyy lopun ajalla. Samalla hän tunnusti kaikkien puolesta, että Jeesus on elävän Jumalan Poika. Vanha testamentti käytti tätä ilmaisua joskus sekä ihmisistä että enkeleistä. Kuitenkin sen varsinainen viittauskohde on Jumalan kanssa samaa olemusta oleva ja täydellisessä yhteydessä hänen kanssaan elävä hahmo. Hänen kuvansa tarkentuu Uudessa testamentissa.

Lisäksi Pietari käyttää sanaa Messias, kreikaksi Kristus ja suomeksi voideltu. Vanhan testamentin ajan kolmeen virkaan, kuninkaan, ylimmäisen papin ja profeetan virkoihin vihittiin niihin valitut henkilöt voitelemalla heidät öljyllä. Öljy oli Pyhän Hengen vertauskuva. Siksi tämä arvonimi kertoo Jeesuksen olevan profeetta, joka kertoo totuuden Jumalasta ja hänen tahdostaan, ylimmäinen pappi, joka sovittaa ihmisten synnit ja kuningas, jolla on kaikki valta. Hänessä vaikuttaa Pyhän Hengen, Jumalan Hengen, täyteys ja voima.

Tämä usko oli Pietarilla ja toisilla opetuslapsilla.
Ja tämä usko teki heistä kykeneviä olemaan Jumalan ja Jeesuksen todistajia, apostoleita, jotka Jeesus oli valinnut viemään kristinuskon sanomaa kaikkialle maailmaan. Isä itse oli avannut heidän ymmärryksensä käsittämään Jeesuksen syvimmän olemuksen.

Vapahtajamme Jeesus Kristus.
Kiitämme Sinua apostoleista, joiden todistukselle olet perustanut seurakuntasi.
Me rukoilemme Sinua:
Tee heidän sanomansa meille eläväksi.
Varjele meidät totuudessasi ja auta meitä päviä päivälttä kasvamaan sen tuntemisessa.
Kuule meitä, Sinä, joka elät ja hallitset Isän ja Pyhän Hengen kanssa aina ja ikuisesti.

Teksti ja kuva Arno Toivanen
Rukous kirkkokäsikirjasta päivän rukous