Rakkaus, onni, yhdessäolo

Terttu Röntynen

Juhani Ahon koulun oppilaat lukivat nuorten kirjoittamia rakkausrunoja.

Armi ja Laura lauloivat lopuksi My heart will go on!

Rakkaudessa koemme varmaankin sekä suurimmat ilot että suurimmet pettymykset elämässämme, kertoi Terttu Röntynen nuorille suunnatussa ohjelmassa Kirkko auki koko päivän -tapahtumassa ystävänpäivän aattona su 13.2. Terttu työskentelee nuorten parissa Kiuruveden Himaharjussa, joka on nuorille tarkoitettu perhekoti.

Rakkaus on universaalinen asia, joka ei katso ikään, kehdosta hautaan.  Ilmenemismuodot vain vaihtelevat iästä riippuen.  Röntynen haluasi nostaa muutamia asioita esille tässä pohdiskelussa. Röntynen kyseli nuorilta mitä se onni oikein on? Vastaukseksi saatiin muuan muassa läheiset ihmiset, tasapainoinen elämä, terveys ja rakkaus. Edelleen hän kyseli missä se näkyy jos on onnellinen tai onneton? ihmisen keho on herkkä heijastamaan näitä tuntoja, sillä jossain puolella keho se näkyy! Onnea ei hänen mukaansa tarvitse lähteä metsästämään kaukaa. Onnelliseksi tulemiseen tarvitaan monesti aivan vähän: hymy, ystävällisyys, perhe, naapuri, auttaminen jne.

Tuska ja ahdistus

Elämän aikana koetaan kuitenkin usein sekä rakkautta että tuskaa.  Miten sitten särkynyt nuori sydän nousee. Reagoimme omilla perityillä tavoillamme asioihin, sekä voimme myös sosiaalisen perimän voimin, eli opitun kautta ymmärtää että elämässä käy näin ja siitä on jatkettava. Jokaiselle ihmiselle tulee pettymyksiä, joista voidaan selvitä muun muassa hyvän itsetunnon avulla. Nuoren kuten vanhankin on hyvä opetella itsetuntemusta muun muassa hyväksymällä itsensä sellaisena kuin on, arvostamalla itseään, sekä  ettei anna käyttää itseään hyväksi.  Kun tuntee itsensä hyväksi, on voimia tehdä omia hyviä ratkaisuja elämässä ja kasvattaa näin edelleen hyvää itsetuntemusta.  Itsetunto kasvaa, kun saa hyvää palautetta toisilta ns. korjaavia kokemuksia. Tämän vuoksi meidän olisi muistettava rohkaista läheisiämme ja kertoa heille aika ajoittain, kuinka tärkeitä he ovat meille.

Aikuisille on ominaista, että pettymysten kohdatessa mennään luontoon, missä voi levätä, olla itsekseen ja miettiä asioit. Nuorille taas ominaisempaa on kuunnella musiikkia, joka hoitaa särkynyttä sydäntä, etsiä sosiaalista toimintaa tai sulkeutua huoneeseen ja palata sieltä aikansa päästä ihmisten ilmoille, kun haavat on nuoltu. Sydämenasioiden tunnemylläkässä ei sillä ole merkitystä onko vanha vai nuori.

Röntynen käsitteli myös rakastumisen ja ihastumisen eroa. Voiko ihminen ihastua vaikka olisi vakinaisessa suhteessa toiseen ihmiseen? Röntysen mielestä ihminen kokee ihastumisia vaikka hän olisi vakinaisessa suhteessa, siltä ei voi välttyä. Hänen mukaansa teot ovat ne, jotka ratkaisevat ja ohjaavat käytöstämme.  Rakastaessamme toista ihmistä, on meidän otettava huomioon myös toisen ihmisen tunteet.

Monesti seurustelun aloittaminen on vaikeaa, sillä hylätyksi tuleminen ja pakkien saaminen pelottaa ja estää ilmaisemasta sitä mitä sydän tahtoisi. Vaatii niin nuorelta kuin vanhaltakin hyvää itsetuntoa kertoa omista toiveista, ilman että haavoittuisi.

Tavoitteita on silti syytä aina asettaa

Tavoitteiden ei tarvitse olla aina isoja. Meidän ihmisten pelot, toiveet ja ajatuksemme rakkaudesta ovat samoja. Suostuminen yhteyteen toisten ihmisten kanssa ovat tämän elämän rikkautta. Tavoitteena Röntynen mainitsee esimerkiksi halun tutustua ihmiseen, joka on kaukana omasta maailmastani jne.  Ihmisen mieli on niin valtaisa, että se pyrkii tavoitetta kohden. Kun ihminen käy keskustelu itsensä ja Jumalan kanssa, on kuin enkeliparvi pyörisi ympärillämme, vaikka emme niitä näekään. On turvallista olla ja saa tuntea, että meistä pidetään huolta.  Sitä hyvää mitä ajattelen itselleni, siitä tykkäävät myös toisetkin. Laitetaan hyvä kiertämään, hän kehotti.

Mitä se tarkoittaa kun meitä ahdistaa? Kun ihmisellä on kipuja, meitä sattuu silloin fyysisesti ja tiedämme että se on hälytysmerkki jostakin. Kun olemme ahdistuneita, meitä sattuu henkisesti. On aika pysähtyä ja miettiä, mikä on vialla. On aika puhua ja jakaa taakkaa. Puhuminen kannattaa aina!

Kuvat ja teksti Erja Vaarala