Pyhäinpäivä
Lauantai 5.11.2011

Pyhäin yhteys

"Autuaita olette te, kun teitä minun tähteni herjataan ja vainotaan ja kun teistä valheellisesti puhutaan kaikkea pahaa. Iloitkaa ja riemuitkaa, sillä palkka, jonka te taivaissa saatte, on suuri. Niinhän vainottiin profeettojakin, jotka elivät ennen teitä.

Matt 5:11-12 (osa päivän evankeliumitekstistä)

Pyhäinpäivää vietetään ajasta iäisyyteen siirtyneiden ihmisten muistamiseksi. Päivän evankeliumin sisältönä on auutuuden julistukset. Niiden painopiste ei ole tulevassa, vaan tässä elämässä: "Autaita ovat...", ei: autaita tulevat olemaan... Autuus alkaa jo täällä.

Tekstin viimeinen kohta viittaa kuitenkin tulevaan elämään. Kuitenkin siinäkin autuus on Jeesuksen tarkoittamien ihmisten nykyhetken todellisuutta. Mutta nykyisen autuuden syy on se, mikä tulee todelliseksi vasta tulevaisuudessa. Te olette autaita, koska teidän tuleva palkkanne taivaassa on suuri. Iankaikkisuus, taivastoivo, nyt vielä toivon kohteena oleva autuus antaa jotakin jo tähän hetkeen ja sen ahdinkoihin.

Jeesuksen sanojen mukaan kristityn elämässä on syvä ristiriita. Hän saattaa joutua kokemaan "herjausta, vainoa ja kaikenlaisen pahan puhumista" Kristitty koetaan erilaiseksi. Usko Jumalaan ja kiinnittyminen hänen tahtoonsa tekee hänestä monessa tilanteessa vastavirtaan kulkevan ihmisen. Usein muut suhtautuvat tähän suvaitsevaisesti, mutta ei aina. Henkilökohtaiset kaunat voivat nostaa erilaisen ihmisen silmätikuksi. Ja voi tapahtua myös niin, että usko sinänänsä joutuu epäsuosioon. Tällä hetkellä on tavallista ajatella,että ojentautuminen Jumalan sanan mukaan olisi jopa vaarallista. Monet näkevät sen olevan syvin ristiriitoja synnyttävä tekijä ihmisten ja kansojen keskuudessa. Siksi - yllättävää sinänsä - suvaitsevaisuutta korostavat ihmiset näyttävät suhtautuvan kristinuskoa ja kaikkea uskonnollisuutta kohtaan äärimmäisen suvaitsemattomasti. Tämä voi elämän kriisiytyessä kehittyä aina vainoon saakka. Tällöin ainoa, mikä antaa kristitylle voimaa pysyä uskossa, on kiinnittyä siihen palkaan, joka on varattu hänelle taivaassa.

Suo, Jeesus, kanssa pyhien myös meidän kiittää riemuiten,
tunnustaa täällä Sinua ja kilvoitella uskossa.
Kunnia olkoon iäinen Jumalan kolmiyhteisen.

Teksti ja kuva AT
Rukous Hemminki Maskulainen, virsi 141:5