Tasapainottelua

Septuagesimasunnuntai  20.2.2011

julkaistu lauantaina 19.2.

Ansaitsematon armo

"Entä me?" kysyi silloin Pietari. "Me olemme luopuneet kaikesta ja seuranneet sinua. Mitä me siitä saamme?"
Jeesus sanoi heille:
"Totisesti: kun Ihmisen Poika uuden maailman syntyessä istuutuu kirkkautensa valtaistuimelle, silloin tekin, jotka olette seuranneet minua, saatte istua kahdellatoista valtaistuimella ja hallita Israelin kahtatoista heimoa. Ja jokainen, joka minun nimeni tähden on luopunut talostaan, veljistään tai sisaristaan, isästään, äidistään tai lapsistaan tai pelloistaan, saa satakertaisesti takaisin ja perii iankaikkisen elämän. Mutta monet ensimmäiset tulevat olemaan viimeisiä ja viimeiset ensimmäisiä.

Matt 19:27-30

Vaikein asia uskon ja kristillisen elämän ymmärtämisessä ja elämisessä on löytää jännitteitten keskellä ristiriitaisten asioiden välinen tasapaino.

Toisella puolella vaanii moralismi, jossa oikea jumalasuhde ymmärretään oikean elämäntavan noudattamisena. Tätä voi ilmentää ajatus sen riittämisestä, että eletään ihmisiksi, vältetään karkeita syntejä, ei vastusteta Jumalaa, pidetään perheestä huolta, kunnioitetaan lakeja eikä olla sen huonompia, kuin muutkaan ihmiset.

Hienompisyisenä tähän liitetään vielä erityinen kristillinen panos: noudatetaan parhaan mukaan omaatuntoa, ja pidetään kiinni sellaisista tavoista, jotka on peritty aikaisempien sukupolvien uskon harjoittajilta. Tähän eivät kuulu ainoastaan tietyt kulttuuriset käytänteet, vaan myös annos Jumalan sanaa ja seurakunta-aktiivisuutta. Olennaista on, että luottamus kohdistuu siihen, mitä ihminen on ja tekee.

Toisella puolella vaanii ajatus, jonka keskeinen tekijä on armo.
Armo ymmärrettynä kaikkien tekojen vastakohdaksi siten, ettei ole olemassa mitään rajoja oikean ja väärän välillä. Jumalakuva on sillä tavalla leppoisa, ettei siihen kytkeydy minkäänlaista vaatimusta ihmiselle elämän muutoksesta, parannuksesta, kuuliaisuudesta Jumalan tahtoa kohtaan. Viime aikoina on alettu pohtia koko maailman pelastumista. Ajatuksena on, että jos ja kun Jumala on armollinen, hylkääkö hän ketään ihmistä kerran ikuiseen kadotukseen? Olennaista tässä mallissa on se, ettei uskolla ole elämään minkäänlaista vaikutusta.

On löydettävä tie näiden välistä.
Kumpikin puoli on saatava pysymään yhdessä.

Pelastus on lahja, joka annetaan jokaiselle syntiselle teoista riippumatta.
Ja samalla usko on haaste kuuliaisuuteen, Jeesuksen seuraamiseen, kaikesta luopumiseen ja Jumalan ja hänen tahtonsa tulemiseen määräävään asemaan elämässämme.

Armon ja laupeuden Jumala.
Sinä kutsut meitä kaikkia elämään yhteydessäsi.
Kirkasta meille armosi, ettemme yrittäisi ansaita sitä teoillamme ja jäisi niiden riittämättömyyden takia epävarmoiksi ja pelokkaiksi.
Anna meidän armon kannustamina myös vaeltaa elämässämme aina ja kaikessa Sinun pyhän tahtosi mukaan.
Tee meistä oikeita Jeesuksen seuraajia.

Teksti ja kuva Arno Toivanen