Päivän sana 556 (Ilmestyskirja 49)

Vainon kohteita Etiopian sosialistisen vallankumouksen ajalta

Museosta Addis Abebasta

Keskiviikko 30.11.2011

Nainen ja lohikäärme

Taivaalla näkyi suuri tunnusmerkki: nainen, jolla oli pukunaan aurinko, kuu jalkojen alla ja pään päällä seppeleenä kaksitoista tähteä. Hän oli raskaana ja huusi tuskissaan synnytyspolttojen vaivaamana.

Toinenkin tunnusmerkki näkyi taivaalla: suuri tulipunainen lohikäärme, jolla oli seitsemän päätä ja kymmenen sarvea ja kruunu kaikissa seitsemässä päässä. Pyrstöllään se pyyhkäisi pois kolmanneksen taivaan tähdistä ja sinkosi ne maahan. Lohikäärme asettui synnyttävän naisen eteen nielaistakseen lapsen heti kun se syntyy.

Nainen synnytti lapsensa, pojan, joka on paimentava maailman kansoja rautaisella sauvalla. Tämä lapsi temmattiin Jumalan ja hänen valtaistuimensa luo, ja nainen pakeni autiomaahan. Jumala on sinne valmistanut hänelle turvapaikan, missä hänestä pidetään huolta tuhat kaksisataakuusikymmentä päivää.

Ilm 12:1-6

Naiseen liittyvä symboliikka viittaa Joosefin uneen: aurinko, kuu ja tähdet kertoi Jaakobin perheestä, joka muodosti Vanhan liiton Jumalan kansan alun. Kantaisät ja Israelin heimot olivat ikään kuin se ”nainen”, joka synnytti aikanaan Messiaan, Jeesuksen Kristuksen. Jeesus on selkeä kiintopiste Ilmestyskirjan vaikeaselkoiselle tekstille. Hän on se, joka oli tuleva hallitsemaan maailman kaikkia kansoja, hän, jolla on kaikki valta taivaassa ja maan päällä.

Nainen ei ole vain Israel, vaan Jumalan kansa, joka Jeesuksen lähetyskäskyn mukaan levittäytyi kaikkien kansojen keskuuteen. Jeesuksen tultua temmatuksi Jumalan ja hänen valtaistuimensa luo joutui nainen, eli maailmaan jääneet Jeesukseen uskovat, elämään pakolaisina autiomaassa, jossa Jumala kuitenkin piti heistä huolta. Uuden testamentin mukaan kristityt ovat vieraita ja muukalaisia maan päällä, he ovat kuin lampaita susien keskellä. Syvimmältään Jumalalle vieras maailma vihaa Jeesukseen liittyneitä.

Jumalaton maailma toteuttaa sitä vihaa, jolla lohikäärme vihaa Jumalaa. Lohikäärme halusi nielaista juuri syntyneen pojan. Historiassa tämä toteutui Herodeksen toimeenpanevassa Betlehemin lastenmurhassa, Josta Jeesus kuitenkin pelastui. Taivaallisilla kuvilla, jotka profeetallinen silmä näkee, on historiallinen ja luonnollinen vastine maan päällä. Henkien taistelu heijastuu tänne.

Lohikäärme on Saatana, alun perin Jumalan enkeli, joka lankeemuksensa jälkeen vietteli kolmanneksen enkeleistä puolelleen. Hän tahtoi syöstä Jumalan vallasta ja asettua itse hänen paikalleen kaikkeuden ikuiseksi hallitsijaksi. Hän vihaa Jumalaa ja vainoaa kaikkea Jumalaan liittynyttä. Näin seurakunta, Jumalan kansa, joutuu kokemaan samaa, mikä aluksi kohdistui Jeesukseen.

Herra, kiitämme siitä, että Sinä pidät huolta ja varjelet omaa kansaasi, joka joutuu elämään erämaassa. Saamme kuitenkin olla Sinun suojeluksessasi.

Teksti ja kuva AT