"Hänen tulee kasvaa, minun vähetä"

Kolmas adventtisunnuntai
11.12.2011

Tehkää tie Kuninkaalle

Opetuslapset menivät Johanneksen luo ja sanoivat: "Rabbi, nyt on ruvennut kastamaan myös se mies, joka oli kanssasi Jordanin toisella puolen ja josta annoit hyvän todistuksen. Kaikki menevät hänen luokseen."
Johannes vastasi: "Kukaan ei voi ottaa mitään, ellei sitä anneta hänelle taivaasta. Te voitte itse todistaa, että minä sanoin: 'En minä ole Messias. Minut on lähetetty kulkemaan hänen edellään.' Sulhanen on se, jolla on morsian. Mutta sulhasen ystävä seisoo hänen vieressään ja kuuntelee, mitä hän puhuu, ja iloitsee suuresti sulhasta kuunnellessaan. Niin iloitsen minäkin, ja iloni on nyt täydellinen. Hänen on tultava suuremmaksi, minun pienemmäksi."

Joh 3:26-30

Jokaiselle ihmiselle hän itse on oman elämän ehdoton keskipiste. Näin asian tulee ollakin siitä huolimatta, että helposti voi kehittyä asenne, jossa vain oma hyvä on tärkeää ja toisten hyvällä ei ole mitään merkitystä. Ihmistä voi hallita täydellinen itsekkyys. Mutta terveestä itsensä rakastamisesta voi nousta myös asenne, jossa toiset ihmiset ovat tärkeitä omana itsenään eikä vain heistä saatavan hyödyn vuoksi. Yhteys toisiin, heistä välittäminen ja heille antaminen, omasta jakaminen, voivat antaa syvää tyydytystä myös antajalle.

Johannes Kastaja joutui näkemään Jeesuksen merkityksen korostuvan ja vastaavasti oman merkityksensä vähenevän. Hänen ympärillään oli ollut suuria kansanjoukkoja, mutta nyt ihmiset kulkivatkin Jeesuksen luo. Jopa hänen omat oppilaansa alkoivat toinen toisensa perään siirtyä Jeesuksen seuraajiksi. Ja lopulta Johannes jäi yksin, hänet vangittiin ja tapettiin.

Mutta hän näki, että Jeesus, jonka edelläkävijä hän oli, josta hän oli todistanut, oli nyt ihmisten ympäröimä.

Olisi luonnollista tuntea kateutta. Mutta Johannes koki asian toisin.

"Hänen on tultava suuremmaksi, minun pienemmäksi."

Näin voi kokea vain, jos Jeesuksen merkitys kasvaa myös itselle.
Syvimmältään tämä voi tapahtua siten, että meissä kasvaa tarve elää lähellä Jeesusta, tarve hänen armonsa kasvavasta osallisuudesta elämässämme. Kun tarvitsemme häntä armon tuojana ja syntiemme anteeksiantajana, hän tulee meille yhä läheisemmäksi ja hän saa vaikuttaa meissä. Näin hänestä tulee meille elämän keskipiste, joka on jopa tärkeämpi kuin oma minä.

Herra Jeesus Kristus. Anna meissä tapahtua se ihme, että Sinä tulet elämämme keskipisteeksi, joka saat hallita meidän ajatuksiamme, tahtoamme ja tekojamme.

Teksti ja kuva AT