Toinen sunnuntai ennen paastonaikaa
Seksagesimasunnuntai

julkaistu lauantaina 25.2.2011

Jumalan sanan kylvö

Sillä välin opetuslapset sanoivat Jeesukselle: "Rabbi, tule syömään." Mutta hän sanoi heille: "Minulla on ruokaa, josta te ette tiedä." Opetuslapset kummastelivat keskenään: "Onko joku tuonut hänelle syötävää?" Mutta Jeesus jatkoi: "Minun ruokani on se, että täytän lähettäjäni tahdon ja vien hänen työnsä päätökseen. Te sanotte: 'Neljä kuuta kylvöstä korjuuseen.' Minä sanon: Katsokaa tuonne! Vainio on jo vaalennut, vilja on kypsä korjattavaksi. Sadonkorjaaja saa palkkansa jo nyt, hän kokoaa satoa iankaikkiseen elämään, ja kylväjä saa iloita yhdessä korjaajan kanssa. Tässä pitää paikkansa sanonta: 'Toinen kylvää, toinen korjaa.' Minä olen lähettänyt teidät korjaamaan satoa, josta ette ole nähneet vaivaa. Toiset ovat tehneet työn, mutta te pääsette korjaamaan heidän vaivannäkönsä hedelmät."

Joh 4:31-38

Muuttuneista maatalouden tekniikoista, sen koneellistumisesta, sekä elämän kaupunkimaistumisesta huolimatta mielikuvat viljan kylvämisestä ja korjaamisesta ovat myös nykyisin hyvin ymmärrettäviä. Kylväminen ja korjaaminen ovat kaksi eri asiaa. Toinen tapahtuu keväällä - silloin siemen pannaan maahan, korjaaminen syksyllä - kasvanut ja kypsynyt sato korjataan talteen. Ja koko prosessi tapahtuu, jotta saisimme syödäksemme ja se puolestaan tähtää elämän jatkumiseen.

Myös Jumalan sana kylvetään ja siitä kasvanut sato korjataan. Sanan kylvö tarkoittaa sitä Jumalan sanan tuomista ihmisille tiettäväksi, että se pääsee vaikuttamaan, tuomaan oikeaa tietoa Jumalasta ja hänen tahdostaan, vaikuttamaan omaantuntoon, kypsyttämään ihmistä siihen suureen ratkaisuun, jossa hän ottaa vastaan sydämeensä myös Kristuksen kautta tulleen anteeksiantamuksen lupauksen ja pääsee näin osalliseksi Jumalan valtakunnan aarteista.

Korjaaminen on sitä sanan jakamista, joka avaa anteeksiantamuksen portit ihmisten eteen siten, että rajan yli siirtyminen voi tapahtua tässä ja nyt.

Molemmat puolet Jumalan sanan julistuksessa kuuluvat tietysti kaikkien aikojen työhön ja toimintaan. Tässä tilanteessa kuitenkin Jeesus nimenomaan viittaa siihen, että kypsynyttä viljaa on jo olemassa. Leikkaamiseen ja korjaamiseen voidaan käydä heti. Muut ovat jo ennen meitä tehneet kylvötyötä. Me saamme korjata heidän työnsä hedelmää, avata ovea ihmisille, jotta he voivat käydä sisälle, omistaa armo elämänsä turvaksi.

Kiitos Herra Jeesus Kristus, että annat meille tehtävän kutsua ihmisiä sisään Sinun valtakuntaasi ja armosi osallisuuteen.

Teksti ja kuva Arno Toivanen