Loppiainen 6.1.2012

Tähti ja sana

Kun Jeesus oli syntynyt Juudean Betlehemissä kuningas Herodeksen aikana, Jerusalemiin tuli idästä tietäjiä. He kysyivät: "Missä se juutalaisten kuningas on, joka nyt on syntynyt? Me näimme hänen tähtensä nousevan taivaalle ja tulimme osoittamaan hänelle kunnioitustamme." Kuullessaan tästä kuningas Herodes pelästyi, ja hänen kanssaan koko Jerusalem. Hän kutsui koolle kansan ylipapit ja lainopettajat* ja tiedusteli heiltä, missä messiaan* oli määrä syntyä. "Juudean* Betlehemissä", he vastasivat, "sillä näin on ilmoitettu profeetan kirjassa:

- Sinä, Juudan* Betlehem, et ole suinkaan vähäisin heimosi valtiaista, sillä sinusta lähtee hallitsija, joka on kaitseva kansaani Israelia."

Silloin Herodes kutsui salaa tietäjät luokseen ja otti heiltä juurta jaksain selville, milloin tähti oli tullut näkyviin. Sitten hän lähetti heidät Betlehemiin. "Menkää sinne", hän sanoi, "ja ottakaa asiasta tarkka selko. Kun löydätte lapsen, niin ilmoittakaa minulle, jotta minäkin voisin tulla kumartamaan häntä." Kuninkaan sanat kuultuaan tietäjät lähtivät matkaan, ja tähti, jonka he olivat nähneet nousevan taivaalle, kulki heidän edellään. Kun tähti tuli sen paikan yläpuolelle, missä lapsi oli, se pysähtyi siihen.  Miehet näkivät tähden, ja heidät valtasi suuri ilo. He menivät taloon ja näkivät lapsen ja hänen äitinsä Marian. Silloin he maahan heittäytyen kumarsivat lasta, avasivat arkkunsa ja antoivat hänelle kalliita lahjoja: kultaa, suitsuketta ja mirhaa.
Unessa Jumala varoitti tietäjiä palaamasta Herodeksen luo, ja niin he menivät toista tietä takaisin omaan maahansa.

Matt 2:1-12

Idän tietäjiä johti tähti, joka ilmeisesti oli Jupiterin ja Saturnuksen osuminen samalle suoralle maasta katsoen. Babylonialaisen astrologisen uskomusjärjestelmän mukaan Jupiter merkitsi kuninkuutta ja Saturnus juutalaista kansaa. Ja näin heidän pakanallinen uskonsa luonnon normaaliin ilmiömaailmaan yhdistyneenä lähetti heidät matkaan Babyloniasta Israeliin ja siellä ensin Jerusalemiin, silloisen kuninkaan hoviin etsimään tulevaan kuningasta.

Tämä kertoo siitä, että Jumala pystyy käyttämään mitä tahansa, myös oikean uskon kannalta katsoen harhateitäkin johtaessaan ihmisiä Jeesuksen luo. Jumalasta eksynyt ihminen saa tulla suoraan Vapahtajan yhteyteen niistä lähtökohdista, joissa hän on. Ei tarvitse tehdä mitään ensin, ja vasta sitten lähteä liikkeelle.

Ja kuitenkin perimmäinen ohjaaja oli Jumalan sana. Profeetta Miikan ennustus, joita juutalaiset Raamatun tuntijat osasivat tulkita oikein, johti heidät lopulta Betlehemiin.

Ovatpa meitä ohjaavat sisäiset vihjeemme mitkä tahansa, joiden takia tahdomme lähteä liikkeelle etsimään Jumalaa ja totuutta, vain Jumalan oma sana kykenee viime kädessä johtamaan meidät perille Jeesuksen Kristuksen luo häntä kumartamaan ja kunnioittamaan. Tämä johtaa myös kaikkien harhateiden hylkäämistä ja kiinnittymistä uskossa yksin Jeesukseen.

Kaikkivaltias Jumala, taivaan ja maan Herra.
Tänään kiitämme Sinua valosta, joka on syttynyt Kristuksessa maailman yöhön.
Kiitämme kirkkaudesta, joka loistaa elämämme pimeyteen ja rukoilemme:
Johdata kaikki kansat valoosi, niin että saisimme kerran yhdessä ylistää Sinua ikuisesti.
Tätä rukoilemme Herramme Jeesuksen Kristuksen nimessä.

Teksti ja kuva AT
Rukous Kirkkokäsikirja