Ensimmäinen sunnuntai loppiaisesta
Julkaistu maanantaina 9.1.2012

Kasteen lahja

Kansa oli odotuksen vallassa. Kaikki pohdiskelivat, oliko Johannes ehkä Messias. He saivat Johannekselta vastauksen: "Minä kastan teidät vedellä, mutta on tuleva minua väkevämpi. Minä en kelpaa edes avaamaan hänen kenkiensä nauhoja. Hän kastaa teidät Pyhällä Hengellä ja tulella. Hänellä on kädessään viskain, ja sillä hän puhdistaa puimatantereensa viljan. Jyvät hän kokoaa aittaansa, mutta ruumenet hän polttaa tulessa, joka ei koskaan sammu."

Monilla muillakin tavoin Johannes vetosi ihmisiin julistaessaan heille evankeliumia.

Paljon kansaa oli kastettu. Kun myös Jeesus oli kastettu, niin taivas aukeni hänen rukoillessaan ja Pyhä Henki laskeutui hänen ylleen näkyvässä muodossa, kyyhkysen kaltaisena. Ja taivaasta kuului ääni: "Sinä olet minun rakas Poikani, sinuun minä olen mieltynyt."

Luuk 3:15-18, 21-22

Luther kirjoittaa katekismuksessaan kasteen lahjasta ja kasteen velvoituksesta.

Lahjalla viitataan siihen, mitä kaste antaa: syntien anteeksiantamuksen, uudestisyntymisen, Pyhän Hengen, Jumalan lapsen aseman, iankaikkisen elämän.

Kasteen velvoitus kertoo siitä, että kaste on käsky. Kasteen tarkoitus toteutuu silloin, kun toteutamme sitä, minkä Luther ilmaisee sanoen, että meidän tulee jokapäiväisessä katumuksessa ja parannuksessa upottaa vanha ihmisemme ja elää Jumalalle kuuliaista elämää.

Nämä kaksi kuuluvat yhteen.
Kasteen tarkoitus ei pääse toteutumaan, jos velvoitusta ei ole aikomustakaan täyttää. Tämä selittää sen epäsuhdan, mikä on sen välillä, että kaste on annettu vanhassa kristikunnassa vieläkin suurelle enemmistölle ja sen, että niin monet eivät ole kovinkaan kiinnostuneita etsimään Jumalaa ja kulkemaan hänen tietään ja tuntevat kristinuskon ydinasioita yhä vähemmän.

Ei ole kuitenkaan väärin antaa lapset kasteelle. Jumalan laiminlyöty lahja odottaa kääntymistä ja vastaanottamista. Parannuksen tekemällä ihminen pääsee osalliseksi uudelleen Jumalan lahjasta.

Ikuinen Isä:
Sinä ilmoitit Jeesuksen rakkaaksi Pojaksesi Jordanin kasteessa.
Auta meitä Kristukseen kastettuja pysymään uskollisina kutsumuksellemme Sinun lapsinasi.
Kuule meitä Jeeskuksen Kristuksen, meidän merramme kautta, joka elää ja hallitsee Sinun ja Pyhän Hengen kanssa yhdessä jumaluudessa nyt ja ikuisesti.

Teksti ja kuva AT
 Rukous Kirkkokäsikirja