Päivän sana 569 (Ilmestyskirja 53)

Lapsen näkemää ja piirtämää Etiopian sosialistisen vallankumouksen kuohuista

Keskiviikko 18.1.2012

”Propagandaministeri”

Sitten näin, kuinka toinen peto nousi maan uumenista. Sillä oli kaksi sarvea, kuin karitsan sarvet, mutta se puhui kuin lohikäärme. Se käyttää ensimmäisen pedon puolesta tämän koko valtaa ja panee maan ja sen asukkaat kumartamaan ensimmäistä petoa, sitä, jonka kuolinhaava oli parantunut. Se tekee suuria tunnustekoja ja saa tulen lyömään taivaasta maahan ihmisten nähden. Niillä tunnusteoilla, joita sillä on valta tehdä ensimmäisen pedon nimissä, se johtaa harhaan kaikki maan asukkaat, niin että saa heidät tekemään patsaan sen pedon kunniaksi, jota on isketty miekalla mutta joka on vironnut henkiin. Se on saanut vallan antaa pedon kuvalle hengen, niin että kuva jopa kykenee puhumaan, ja se on myös saanut vallan tappaa kaikki, jotka eivät kumarra pedon kuvaa. Se pakottaa kaikki, pienet ja suuret, rikkaat ja köyhät, vapaat ja orjat, ottamaan oikeaan käteensä tai otsaansa merkin. Kenenkään ei ole lupa ostaa eikä myydä mitään, ellei hänellä ole tätä merkkiä, joka on pedon nimi tai sen nimen luku*.

Tässä vaaditaan viisautta. Se, jolla on ymmärrystä, laskekoon pedon nimen lukuarvon: se on erään ihmisen luku, ja se luku on kuusisataakuusikymmentäkuusi.

Ilm 13:11-18

Toinen peto käyttää kaikkea ensimmäisen pedon valtaa ja kaikki ihmiset kumartamaan ensimmäistä petoa.

Ajatus saattaa viitata siihen, että taitava propaganda yhdistyneenä maailmassa vallitsevaan taloudelliseen, moraaliseen ja yhteiskunnalliseen tilanteeseen saa ihmiskunnan tai merkittävän osan siitä alistumaan yhteiseen ideologiaan. Pedon merkin ottaminen oikeaan käteen ja otsaan saattaa viitata siihen, että ihmisten ajatukset ovat yhdensuuntaisia ja he toimivat samojen päämäärien hyväksi. Malli tällaiselle on nähty erilaisissa totalitaarisissa valtiojärjestelmissä ja niiden ainoassa sallitussa ideologiassa, esimerkiksi kommunismissa ja natsismissa.

Se, joka ei alistu ainoaan hyväksyttyyn järjestelmään, joutuu kokemaan toisinajattelijan kohtalon. Hänet suljetaan yhteiskunnan ulkopuolelle. Ensin häneltä riistetään normaalit kansalaisvapaudet ja oikeudet. Hän ei saa enää ostaa eikä myydä. Kun kaikki taloudellinen toimintaa tapahtuu pienen muovilätkän avulla, ei se, jolle korttia ei myönnetä, pysty enää ostamaan. Eristämisen seuraavat asteet ovat kotiarestit, vankeudet ja lopulta kuolema. Pedolla eli antikristuksella on valta.

Mihin mystinen luku 666 viittaa? Vastaus on varmaankin haettava perinteisellä tavalla juutalaisesta kirjainten lukuarvojärjestelmästä. Ensimmäisen sukupolven kristityt näkivät antikristuksen keisari Nerossa, uskonpuhdistuksen ajalla hänessä, joka otti itselleen arvonimen ’Jumalan Pojan sijainen’ eli paavissa. Kummastakin nousee numeroarvot yhteen laskien pedon mainittu luku. He olivat aikanaan antikristuksen esikuvia. Johanneksen kirjeessä sanotaan: ”Te olette kuulleet, että antikristus tulee, niin onkin nyt monta antikristusta.” Kerran, ajan ollessa kypsä, lopullinen antikristus ottaa vallan ja alistaa ihmiset valtaansa. Mutta Kristus on tuhoava hänet tulemuksessaan toteuttaen täydessä merkityksessä Jumalan valtakunnan.

Herra, anna meille herkkyyttä ja varovaisuutta arvioidessamme nykyistä aikaa. Anna meidän aina riippua kiinni Sinun totuudessasi ja rakentaa elämäämme sen varaan.

Teksti ja kuva AT