”Kun on lahjaksi saatu, niin lahjaksi tulee antaa”

Diakoni Virpi Jukarainen kertoo vapaaehtoistoiminnan tärkeydestä Iisalmen seurakunnasta.

Iisalmen seurakunnan seurakuntasaliin kokoontui maanantai-iltapäivänä 30. tammikuuta joukko puheliaita naisia. Tilaisuuden aihe oli vapaaehtoistoiminta, ja tarkoituksena oli kuulla mitä se käytännössä tarkoittaa. Paikalle tulleista noin puolet oli jo aikaisemmin ollut mukana toiminnassa ja puolet oli ensikertalaisia. Infotilaisuudesta oli luettu Iisalmen Sanomista tai kotiin tulleesta kirjeestä. Kun kysyttiin, että miksi vapaaehtoisuus kiinnostaa, niin vastaus tuli kuin yhdestä suusta: halu auttaa. ”Kun on lahjaksi saatu, niin lahjaksi tulee antaa”, tiivistettiin yhdessä.

Infotilaisuuden alussa diakoni Virpi Jukarainen kertoi vapaaehtoistoiminnan perusajatuksen. Jukarainen painotti, että työ on seurakunnille erityisen merkittävää.

Iisalmen seurakunnassa aikuisia vapaaehtoisia on noin 150 kappaletta. Seurakunta tarjoaa toimintaan lyhyen peruskurssin, mutta se ei ole kuitenkaan pakollinen. Vapaaehtoistyön peruskurssin lisäksi työalat järjestävät omille vapaaehtoisille ns. täsmäkoulutuksia työalan vapaaehtoistöihin (mm. nuorille kerhonohjaaja ja isoskoulutus) Vapaaehtoistoiminnassa sanalla ”vapaa” onkin suuri merkitys – työ on toisten auttamista vapaaehtoisesti.  Virallinen määritelmä kuuluu seuraavasti: ”Yksittäisten ihmisten ja yhteisöjen hyväksi tehty toiminta, josta ei saa rahallista korvausta, joka tehdään ilman pakkoa ja jota ei pidetä velvollisuutena perhettä tai sukua kohtaan”.

Mitä vapaaehtoistoiminta on?

• Ihmisten keskinäistä tukea – vertaistoimintaa
  • Toisten ihmisten auttamista – palvelutoimintaa
  • Yhteiskunnallista osallistumista – kansalaisvaikuttamista ja järjestötoimintaa.

Iisalmen seurakunnassa aikuiset vapaaehtoiset toimivat seuraavissa työmuodoissa: sairaalasielunhoidossa (esim. vierailijana laitoksissa, ulkoiluapuna, laulutuokion vetäjänä, kirkkoon kuljettajina, hartaushetken pitäjänä tai avustajana), diakoniatyössä (esim. leirillä ja retkellä avustajana, tukihenkilönä kotona asuvalle, avustajana tai kerhon vetäjänä, halkojenhakkaajana, muuttoapuna, mukana tempauksissa ja keräyksissä), lähetystyössä (esim. kirpputorilla, lähetysrenkaassa, lähetysemäntänä, tapahtumissa), lapsityössä (esim. avustajana/ohjaajana retkillä ja leireillä, pyhäkouluissa), aikuistyössä (esim. ryhmän yhdyshenkilönä tai vetäjänä, tilaisuuksissa, tapahtumissa, avustajana retkillä ja leireillä), nuorisotyössä (avustajana/ohjaajana retkillä ja leireillä, tapahtumissa ja teemajutuissa) ja musiikkityössä. Toimintaan mukaan tulija voi valita minkä työmuodon parissa haluaa auttaa ja aihetta voi vaihtaa myöhemminkin.

Jokainen tunti on tärkeä
Jokainen vapaaehtoinen saa valita mihin oman panoksensa antaa ja kuinka monta tuntia omaa aikaansa haluaa antaa. Jokainen tunti on tärkeä, oli se sitten tunti tai kaksi viikossa tai kolme tuntia vuodessa.  Vaikka palkkaa ei makseta, niin vapaaehtoiselle palkkana toimii auttamisen ilo. Diakoni Virpi Jukarainen kertoo, että usealle toimintaan mukaan tuleminen tuo uusia ystäviä, uusia kokemuksia ja antaa mahdollisuuden ihmisenä kasvamiseen. Vapaaehtoistyötä ei koskaan tehdä yksin.

Vapaaehtoistoiminnasta lisätietoja Iisalmen seurakunnasta kertoo diakoni Virpi Jukarainen, **@**, 044 7335 283 ja projektityöntekijä Marjut Pääkkönen, **@**, 044 7335 228.

Vapaaehtoistoiminnan periaatteet

• Tavallisen ihmisen tieto ja taito riittää
  • Vapaaehtoisuus
  • Tasa-arvoisuus