Nöyrällä mielellä uuteen luottamustehtävään

Marjatta Pulkkinen myöntää, että vaalien tuloksen jälkeen olo oli ”hämmentyneen hiljainen”. Kun kutsu on käynyt, mieli on nyt sekä nöyrä että iloinen. (Kuva: Studio Kiurun kuva)

Kiuruvetinen toimittaja Marjatta Pulkkinen (57) tuli valituksi Ylä-Savosta ainoana edustajana kirkolliskokouksen maallikkoedustajaksi. Vaalin luonteen mukaisesti äänimäärä ei ole julkinen, mutta painotettujen äänimäärien ja vertailulukujen perusteella hän sai hiippakunnassa ääniä toiseksi eniten. Hänestä tulee samalla ainut tämän kulmakunnan edustaja kirkollis-kokouksessa.

Pulkkisella on pitkä kokemus seurakunnan luottamushenkilönä toimimisesta.  Hän muistelee tulleensa valituksi 24-vuotiaana nuorisotyön johtokuntaan Kiuruvedellä.

Uudessa tehtävässä hän toivoo, että voisi viedä eteenpäin näiden alueiden ja ihmisten viestiä.   – Tahtoisin rakentaa rakasta kansakirkkoamme sekä hengellisesti että talouden puolesta niin, että jokainen voi tuntea sen omakseen, kokea elämässään hyvän, armollisen Jumalan läsnäolon.

Marjatta Pulkkisen sydäntä lähellä ovat muun muassa nuoret. He ovat tulevaisuuden vastuunkantajia ja siitä minkälaisiksi aikuisiksi he kasvavat, riippuu taas, miten jatkossa esimerkiksi lapsiperheitä, vanhuksia ja maahanmuuttajia kohdellaan tai miten kirkko arvottaa vaikkapa jumalanpalveluselämää.

Pulkkinen pitää tärkeänä myös viestintää. Kirkon monipuolinen työ ja ainutlaatuinen sanoma ansaitsevat hänestä parhaan mahdollisen julkitulon. Lisäksi hän haluaa vaikuttaa kirkon keskushallinnon ja kirkollisten vaalien uudistamiseen. Kirkon ja yhteiskunnan välisissä suhteissa on tärkeää oman uskonnon opetuksen säilyminen peruskoulussa ja lukiossa.

Yhteiskunnalliset muutokset haastavat myös seurakuntia. Tästä näkökulmasta Pulkkinen peräänkuuluttaa yhteisöllisyyttä ja hyvää johtamista.  – Nykyihminen haluaa vaikuttaa ja tehdä yhdessä. Hyvä johtaminen taas merkitsee muun muassa tehokkaampaa hallintoa ja työvoiman joustavampaa käyttöä, hän toteaa.

Pulkkinen on varautunut siihen, että ensimmäinen vuosi menee sisäänajoon.  – Näin minua on valistettu ja kerrottu, että valiokuntatyöskentely on melkein paras tapa vaikuttaa. Se onkin ominta aluettani ja siihen haluan panostaa samoin kuin verkostoitumiseen toisten edustajien kanssa. Heissä on jonkin verran ennestään tuttuja, mikä helpottaa joukkoon sulautumista.

Kirkolliskokous on kuin kirkon eduskunta, jossa päätetään kirkon keskeisistä oppia ja työtä koskevista asioista. Lisäksi siellä päätetään kirkon taloutta, hallintoa ja rakennetta käsittelevät asiat pääsääntöisesti. Uusi neljä vuotta kestävä istuntokausi alkaa 1.5.2012. Kirkolliskokous kokoontuu kaksi kertaa vuodessa Turussa ja kokoukset kestävät viikon kerrallaan.

Teksti: Erja Vaarala-Saarenpää