Neljäs paastonajan sunnuntai
18.3.2012

Ikuisen elämän ruoka

Älkää tavoitelko katoavaa ruokaa, vaan katoamatonta, sitä, joka antaa ikuisen elämän. Sitä teille antaa Ihmisen Poika, sillä Isä, Jumala itse, on merkinnyt hänet sinetillään." He kysyivät: "Mitä meidän tulee tehdä, että tekomme olisivat Jumalan tekoja?" Jeesus vastasi: "Uskokaa häneen, jonka Jumala on lähettänyt. Se on Jumalan teko."

Joh 6:27-29

Sören Kierkegaardia vapaasti lainaten ei ihminen tee mitään oleellista valintaa, jos kaikki hänen harkintansa kohteena olevat vaihtoehdot kuuluvat vain tämän elämän piiriin. Todellinen valinta tehdään silloin, kun on kysymyksessä vaihtoehdot, joista toinen kuuluu ajalliseen elämään ja toinen johtaa ikuisuuteen asti. Se on valinta maan ja taivaan, ajallisuuden ja iäisyyden välillä.

Jeesus puhuu samasta. Hän käyttää vertauskuvana ruokaa, jokapäiväisen elämän perusedellytystä. On sellaista ruokaa, joka antaa ikuisen elämän, se ruoka on Jeesus itse. Tekstin jatkossa Jeesus puhuu ruumiinsa ja verensä syömisestä ja juomisesta, joka on viittaus ehtoolliseen, joiden uskossa nauttiminen antaa ikuisen elämän. Ja samaan tähtäävät Jeesuksen sanat siitä, mikä on Jumalan meiltä tahtoma teko: usko Jeesukseen. Sitä Jumala meiltä tahtoo, kaikkien omien ansioita tuovien tekojen vastakohtaa. Usko, luottamus, turvautuminen, Jeesuksen luo tuleminen, hänen vastaanottaminen, eri tavoin ilmaistuna samaan perusasiaan tähdäten voidaan ilmaista se, mitä Jumala meiltä odottaa ja mikä merkitsee sen tien valitsemista, joka johtaa kadotuksen sijasta ikuiseen Jumalalliseen elämään.

Taivaallinen Isä, elämän antaja.
Sinä lähetit ainoan Poikasi maailmaan elämän leiväksi.
Auta meitä hylkäämään kaikki, mikä ei ravitse meitä ja elämään Sinun sanastasi, ikuisen elämän sanasta.
Kuule meitä Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme kuoleman ja ylösnousemuksen tähden.

Teksti ja kuva AT
Rukous Kirkkokäsikirja