Ristin kautta nökyy Jumalan kirkkaus

1. Paastonajan sunnuntai

Julkaistu lauantaina 12.3.2011

Jeesus, kiusausten voittaja

Tästä lähtien Jeesus alkoi puhua opetuslapsilleen, että hänen oli mentävä Jerusalemiin ja kärsittävä paljon kansan vanhimpien, ylipappien ja lainopettajien käsissä. Hänet surmattaisiin, mutta kolmantena päivänä hän nousisi kuolleista.
Pietari veti hänet erilleen ja alkoi nuhdella häntä: "Jumala varjelkoon! Sitä ei saa tapahtua sinulle, Herra!" Mutta hän kääntyi pois ja sanoi Pietarille: "Väisty tieltäni, Saatana! Sinä tahdot saada minut lankeamaan. Sinun ajatuksesi eivät ole Jumalasta, vaan ihmisestä!"

Matt 16:21-23

Jeesus oli hyvin tietoinen siitä, että hänen tuli mennä Jerusalemiin ja antaa siellä henkensä uhriksi. Hänen kuolemansa ei ollut hänelle yllätys. Se ei ollut mikään onnettomuus, marttyyrikuolema, joka tapahtui vain julmien ja pahojen ihmisten tahdosta. Sen takana oli Jumalan oma suunnitelma ja Jeesuksen kuuliaisuus Isän tahtoa kohtaan sekä rakkaus ihmisisiin, joiden pelastuminen oli riippuvainen hänen uhrikuolemastaan.

Edes Jeesuksen omat opetuslapset eivät ymmärtäneet sitä, vaan koettivat estää Jeesusta antautumasta kuolemanvaaralle alkttiiksi.

Kun Pietari toi tämän esille, osoitti Jeesus, että hyvää tarkoittaessaan hän toimi Jumalan vastustajan, Saatanan tahdon mukaan. Uhri oli välttämätön, siltä pelastautuminen olisi tarkoittanut taivaan ovien lopullista sulkeutumista ihmisille.

Myös Jeesus itse koki voimakkaana kiusauksen astua kärsimystieltä kunnian tielle.

Mutta Jeesus kesti kiusauksen ja kulki hänelle tarkoitetun tien loppuun asti.

Kiitämme Sinua, rakas Vapahtajamme, että kuljit kärsimystiesi loppuun asti poikkeamatta siltä pois. Näin avasit meille armon oven ja valmistit meille mahdollisuuden päästä luoksesi ikuiseen elämään.

Teksti ja kuva Arno Toivanen