"Kirjakääröön on minusta kirjoitettu"

1. sunnuntai pääsäisestä
sunnuntai 14.4.2012

Ylösnousseen todistajia

Jeesus sanoi heille: "Tätä minä tarkoitin, kun ollessani vielä teidän kanssanne puhuin teille. Kaiken sen tuli käydä toteen, mitä Mooseksen laissa, profeettojen kirjoissa ja psalmeissa on minusta kirjoitettu." Nyt hän avasi heidän mielensä ymmärtämään kirjoitukset. Hän sanoi heille: "Näin on kirjoitettu. Kristuksen tuli kärsiä kuolema ja kolmantena päivänä nousta kuolleista, ja kaikille kansoille, Jerusalemista alkaen, on hänen nimessään saarnattava parannusta ja syntien anteeksiantamista. Te olette tämän todistajat. Minä lähetän teille sen, minkä Isäni on luvannut. Pysykää tässä kaupungissa, kunnes saatte varustukseksenne voiman korkeudesta."

Luuk 24:44-49

Jeesus on huolellinen ja perusteellinen selittäessään, että juutalaisten pyhät kirjoitukset, Toora eli meidän Vanha testamenttimme, ovat ennustaneet hänestä ja siitä, mitä pitkänäperjantaina ja pääsiäisenä hänelle tapahtui.

Sama koskee koko hänen elämäänsä ja tietenkin hänen syntymäänsä ja tapaa, jolla hän syntyi. "Kirjakääröön on minusta kirjoitettu."

Ennustuksia on Vanhassa testamentissa erilaisia. Löytyy runsaasti kohtia, jossa on suora viittaus tulevaan Messiaaseen, pelastajaan. Paljon enemmän on kohtia, jossa kirjoittajan aikana, ehkä hänen omassa elämässään tai koko kansan kohtaloissa tapahtuu sellaista, joka toteutuu analogisesti myöhemmin vastaavalla tavalla Jeesuksen elämässä. Ja kolmanneksi Mooseksen lain jumalanpalvelussäännökset ja -käytännöt viittaavat eteenpäin tulevaan täyttymykseen asioista, joihin ne epätäydellisinä ja kesken jäävinä viittaavat. Jeesuksen juutalaiselle kuulijalle ja evankeliumin lukijalle näiden oivaltaminen muodostaa vakuuttavan aineiston, jonka nojalla hän voi ymmärtää Jeesuksen olevan se, mihin kristityt ovat uskoneet. Myös meille pakanakristityille ne luovat tajun siitä, ettei Jeesuksen toiminta tapahtunut tyhjiössä, vaan liittyi pitkään jatkumoon, Jumalan tekojen pitkään sarjaan ja suunnitelmaan, joka oli tehty alusta alkaen.

Tämän todistajiksi Jeesus kutsui opetuslapsensa - ja myös meidät, tänään häneen uskovat. Hän lupasi ja helluntaina täytti lupauksensa Pyhän Hengen lähettämisestä, jonka voimasta todistaminen on mahdollista ja saa vaikuttavuuden, niin että todistus vaikuttaa uskon syntymistä niissä, jotka ottavat sen vastaan.

Herra Jeesus Kristus. Anna meille ymmärrystä käsittää sanasi todistus ja vahvista meidän uskoamme Sinuun. Lähetä meidätkin liikkeelle todistamaan Sinusta ihmisille, että monet voisivat vastaanottaa Sinut Vapahtajaksi omaan elämäänsä.

Teksti ja kuva AT