Päivän sana 595 (Ilmestyskirja 65)

Torstai 19.4.2012

Hetki on tullut

Seitsemäs enkeli tyhjensi maljansa ilmaan. Silloin kuului temppelin valtaistuimelta mahtava ääni, joka sanoi: "Hetki on tullut." Salamat leimusivat, ukkonen jylisi, ja tuli ankara maanjäristys, niin ankara järistys, ettei sellaista ole ollut koko sinä aikana, jonka ihminen on ollut maan päällä. Suuri kaupunki hajosi kolmeen osaan, ja joka maassa kaupungit sortuivat. Jumala ei ollut unohtanut suurta Babylonia, vaan se joutui juomaan täyden maljan hänen vihansa ja vimmansa viiniä. Kaikki saaret katosivat, eikä vuoria näkynyt enää. Isoja, järkälemäisiä rakeita satoi taivaalta ihmisten päälle, ja ihmiset herjasivat Jumalaa tämän raevitsauksen tähden, sillä vitsaus oli tavattoman ankara.

Ilm 16:17-21

Sanat ’hetki on tullut’ viittaavat Jumalan johtavan nyt historian siihen päämäärään, jonka hän ikuisuudessa on suunnitellut ja johon kaikki on tähdännyt.

Maailma ei ole omalakinen. Se ei kulje vain luonnonlakien mukaan. Pelkät maailmansisäiset syyt ja niiden seuraukset eivät selitä tapahtumien kulkua lopullisesti. Suuri kysymys, miten Jumala voi sallia pahuutta maailmassa, saa ratkaisunsa. Ratkaisu alkaa kaiken jumalattomuuden ja pahuuden ankaralla tuomiolla.

Viimeinen tuomio on historiallinen tapahtuma, vaikka se samalla päättää historian. Käsillä oleva jakso kertoo sen alkusoitosta, valtavista koko luontoa koskevista mullistuksista, suuren Babylonin tuomiosta. Babylon on Vanhan testamentin esikuvan mukaan Jumalaa ja hänen valtakuntaansa ja tahtoansa vastaan taisteleva valta. Se ei ole lähinnä jokin määrättyyn aikaan ja paikkaan sidottu valta, vaan ennen kaikkea asenne, joka nousee Jumalaa vastaan ja joka siksi sijoittuu kaikkialle. Jokainen ihminen on siitä osallinen, mutta ne, jotka syntinsä tuntien kääntyvät armahtajan puoleen ovat kuitenkin pelastetut sen vallasta ja he kuuluvat Jumalalle.

Vaikka maailmallisuus koskee jokaista, myös Jeesukseen uskovia, ja kuuluu jokaiseen aikakauteen, tulee lopun aikana kuitenkin tässäkin asiassa tapahtumaan jumalattomuuden kasvu ja tiivistyminen. Se tulee saavuttamaan huippunsa Antikristuksessa ja hänen hengessään ja vallassaan.

Tässä vaiheessa jumalattomat eivät enää käänny. Armon portit ovat jo sulkeutuneet. Niitä ei kuitenkaan ole sulkenut Jumala, vaan he itse, ja siksi kukaan ei voi syyttää Jumalaa tuomiosta, jonka he saavat. Heidän oma päätöksensä pysyy lujana. Vaikka heillä olisi mahdollisuus kääntyä Kristuksen puoleen, he eivät sitä tee. Siinä syy heidän tuomioonsa.

Valvomaan ja rukoilemaan rohkaise, Jeesus, kanssasi Jeesus!

Teksti ja kuva AT
Rukous Taizé -yhteisön lauluja