Päivän sana 601 (Ilmestyskirja 68)

Lähtekää siitä ulos!

Keskiviikko 9.5.2012

Lähtekää siitä ulos!

Ja minä kuulin toisen äänen taivaasta sanovan: "Lähtekää siitä ulos, te minun kansani, ettette tulisi hänen synteihinsä osallisiksi ja saisi tekin kärsiä hänen vitsauksistansa.

Ilm 18:4

Tämän kohdan tulkinta nousee usein siitä, että portto on ymmärretty valtiovallan kanssa liitossa olevaksi kirkoksi, joka on alkanut myötäillä maallista, Jumalalle vierasta arvomaailmaa ja menettänyt näin oman syvimmän olemuksensa. Suoraviivainen ratkaisu on sen mukaan ollut kehotus jättää kirkon jäsenyys.

Kirkon sisäisiä kehityksen linjoja on syytä tarkkailla. On kuitenkin niin, että puhtaasti ulkonaiset ratkaisut eivät ole mikään tae oman elämän ja sydämen puhtaudelle. Kirkossa on aina ollut ja tulee loppuun saakka olemaan hyvä ja paha rinnakkain, aivan kuin jokaisen uskovan ihmisen elämässäkin.

Siksi lienee oikeampi tapa noudattaa kehotusta lähteä ulos on valvoa omaa elämää ja huolehtia siitä, että oma usko kumpuaa Raamatusta, Jumalan sanasta. Tämä tarkoittaa kiinnittymistä Raamatun opetukseen ensiksi opin näkökulmasta. On pidettävä kiinni niistä perusajatuksista, jotka on Raamatussa meille annettu eikä kulkea opillisten muotivirtausten mukana. Tämä voi tarkoittaa ristiriitaan joutumista liberaaliksi muuttuneen kirkon valtavirtaa vastaan. Se merkitsee myös sen esikuvan noudattamista, joka meille tarjoutuu Lutherin ja muiden uskonpuhdistajien työssä. He toimivat, kuten vanha iskulause ilmaisee, kirkon puolesta kirkkoa vastaan.

Toiseksi on tajuttava, että on mentävä myös uskon ja elämän yhteenkuulumisen tasolle. On asetuttava Jumalan sanan totuuden valoon ja uskallettava antaa sen jatkuvasti paljastaa, missä tämän maailman arvot ovat sisäistyneet meidän omiksi arvoiksemme. Meidän on valvottava, ettei synti saa hallita meidän elämäämme. Meidän on oltava irti siitä Babylonin ja porton hengestä, joka on syvemmällä kuin jossain valtiollisessa tai kirkollisessa järjestelmässä. Ilmestyskirjan kehotuksen varsinainen sisältö on sama, minkä Jeesus sanoi: "Vieläkin minä sanon teille: valvokaa!"

Valvoa mun, Jeesus, anna aina ristis juurella
ja niin joka päivä kuolla synnesitäni kaikista.
Suo myös kuolla maailmasta, kuolla itsestänikin,
että kaiken elämäni Sinulle vain eläisin.

Teksti ja kuva AT
Rukous Onnia Hellén, virsi 315:1