Toinen paastonajan sunnuntai

Julkaistu lauantaina 19.3.2011

Rukous ja usko

Eräs mies väkijoukosta vastasi hänelle: "Opettaja, minä toin poikani sinun luoksesi. Hänessä on mykkä henki. Se ottaa hänet valtaansa missä vain. Se paiskaa hänet maahan, ja hän kuolaa ja kiristelee hampaitaan ja menee aivan jäykäksi. Pyysin, että opetuslapsesi ajaisivat hengen pois, mutta ei heistä ollut siihen." Silloin Jeesus sanoi heille: "Voi tätä epäuskoista sukupolvea! Kuinka kauan minun on vielä oltava teidän keskuudessanne? Kuinka kauan minun pitää kestää teitä? Tuokaa poika minun luokseni." He toivat pojan Jeesuksen luo. Jeesuksen nähdessään henki heti kouristi poikaa, ja tämä kaatui, kieriskeli maassa ja kuolasi. Jeesus kysyi pojan isältä: "Kuinka kauan hänellä on ollut tämä vaiva?" "Pienestä pitäen", vastasi mies. "Henki on monet kerrat kaatanut hänet, jopa tuleen ja veteen, jotta saisi hänet tapetuksi. Sääli meitä ja auta, jos sinä jotakin voit!"  "Jos voit?" vastasi Jeesus. "Kaikki on mahdollista sille, joka uskoo." Silloin pojan isä heti huusi: "Minä uskon! Auta minua epäuskossani!"  Kun Jeesus näki, että väkeä tuli aina vain lisää, hän käski saastaista henkeä sanoen: "Mykkä ja kuuro henki, minä käsken sinua: lähde pojasta äläkä enää mene häneen!" Henki huusi, kouristi poikaa rajusti ja lähti hänestä. Poika jäi makaamaan elottoman näköisenä, ja monet sanoivatkin: "Nyt hän kuoli." Mutta Jeesus tarttui häntä kädestä ja auttoi hänet jalkeille, ja hän nousi.           Kun Jeesus sitten oli mennyt sisään ja vain opetuslapset olivat paikalla, nämä kysyivät häneltä: "Miksi me emme kyenneet ajamaan sitä henkeä pojasta?" Hän vastasi: "Tätä lajia ei saa lähtemään muulla kuin rukouksella (ja paastolla)."

Mark 9:17-29

Hätä merkitsee avun tarvetta. Ihminen tajuaa olevansa kykenemätön auttamaan itseään. Avun tarpeen tajuaminen synnyttää avunpyynnön. Kun avun pyyntö kohdistuu Jumalaan, puhutaan rukouksesta.

Kukaan ei rukoile, ellei hänellä ole uskoa. Ilman uskoa ei ole ketään, jolle rukouksen osoittaa, tai ei ole luottamusta siihen, että rukouksesta on mitään apua.

On kuitenkin tavallista, että rukoiltaessa Jumalan apua uskoon sekoittuu epäilyä, jopa epäuskoa. Tapahtuman miehen rukous kuului kaikessa inhimillisyydessään: "Sääli meitä ja auta, jos jotakin voit!"

Jeesus tahtoi vahvistaa miehen uskoa ja vakuutti hänelle, että uskon avulla kaikki on mahdollista. Uskolla itsellään ei ole voimaa, mutta se kohdistuu Jumalaan, joka on kaikkivaltias ja armollinen.

Mies tunnusti välittömästi Jeesukselle sekä uskonsa että epäuskonsa ja pyysi häneltä vahvistusta uskolleen: "Minä uskon! Auta minua epäuskossani."

Tätä saamme rukoilla. Usko ja epäusko kamppailevat aina medän sisällämme. Mutta saamme miehen esimerkistä rohkaisua rukoilla, että Jeesus vahvistaisi meidän vähäistä uskoamme. Jeesus on luvannut, että hän ei puhalla hiipuvaa uskonkipinää sammuksiin, vaan puhaltaa siihen uutta tulta.

Herra Jeesus Kristus.
Minäkin uskon Sinuun ja Isään ja Pyhään Henkeen ja siihen rakkauteen ja valtaan, joka Sinulla on. Auta minua epäuskossani ja anna minulle luottamusta jättää kaikki asiani Sinun käsiisi. Kiitos, että Sinä hoidat niitä ja viet tahtosi päätökseen.

Teksti ja kuva Arno Toivanen