Päivän sana 614 (Ilmestyskirja 75)

Keskiviikko 20.6.2012

Morsiamen puku

Nyt on tullut Karitsan häiden aika. Hänen morsiamensa on valmiina, hänen ylleen on puettu hääpuku, hohtavan valkea pellavapuku.

Se pellavapuku tarkoittaa pyhien vanhurskaita tekoja.

Ilm 19:7-8 (v:n 1992 suomennos)

Ja hänen annettiin pukeutua liinavaatteeseen, hohtavaan ja puhtaaseen: se liina on pyhien vanhurskautus."

( jae 8 1938 suomennosksen mukaan)

Yksi Ilmestyskirjan vaikeimmista tulkittavista on kohta, joka kertoo Kristuksen morsiamen taivaallisesta asusta, jonka sanotaan olevan pyhien vanhurskautus, useissa käännöksissä vannhurskaus ja myös vanhurskauat teot. Kreikaksi käytetty käsite on dikaioomata. Sana on monikkomuoto sanasta dikaiooma, joka merkitsee ensiksi oikeudellista sääntöä, lain vaatimusta, toiseksi oikeudellista ratkaisua, tuomiota (joko tuomitsevaa tai vapaaksi päästävää) ja kolmanneksi oikeudellisen vaatimuksen täyttämistä, lain vaatimuksen mukaista tekoa. Näin Ilmestyskirjan käyttämän käsitteen raja on avara. Vanhempi suomalainen käännös viittasi siihen Jumalan tuomarina lausumaan vapauttavaan tuomioon, jossa syntinen päästetään synnin tuomiosta. Sen taustana on Jeesuksen sijaisuus, Hänen meidän puolestamme antamansa uhri. Tämä on syntien sovitukseen perustuvan armahdus ja vanhurskaaksi julistaminen, josta erityisesti Luther Paavalin vanhurskauttamisoppiin nojautuen opetti ja siten toi  esiin sen lohdutuksen, jonka ahdistunut omatunto saa lahjaksi, varmuuden pelastuksesta syntisyydestä huolimatta.

Nykyinen käännöksemme sen sijaan viittaa sanan armon vaikutuksiin uskovien elämässä. Armo uudistaa, tuo Pyhän Hengen, joka vaikuttaa Jumalan tahdon toteutumista, Hänen mielensä mukaisia tekoja. Uskova ei ole pelkästään sellainen armahdettu syntinen, joka ei koskaan tee yhtään Jumalalle otollista tekoa, vaan hän on uudistunut palvelemaan Jumalaa ja toteuttamaan Hänen tahtoaan maailmassa. Jumalan meissä vaikuttamista teoista Raamattu sanoo: Heidän tekonsa seuraavat heitä.

Vaikka uskovien elämässä tapahtuu Jumalan tahdon toteutumista, eivät heidän tekemänsä teot koskaan voi tulla perusteeksi heidän taivaaseen pääsemiselleen; se on alusta loppuun saakka vain vanhurskaaksi julistamisessa, armossa ja anteeksiantamuksessa Jeesuksen tähden. Jumalan edessä voimme kestää vain Kristuksen tähden armahdettuina syntisinä, mutta tässä maailmassa meidän tulee kasvaa Hänen tahtonsa toteuttamisessa. Me olemme samalla kertaa vanhurskaita ja syntisiä. Anteeksiantamus peittää ja pyyhkii pois meidän syntimme, mutta hyvät teot säilyvät ikuisuuteen asti.

Taivaallinen Isämme. Auta meitä aina turvautumaan rakkaan Poikasi lunastustyöhön, että pääsisimme kerran luoksesi suureen taivaalliseen ilojuhlaan. Auta meitä tällä matkallamme toteuttamaan Sinun tahtoasi, että Sinun nimellesi tulisi ikuista kunniaa.

Teksti ja kuva AT